LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

Ma megint le@rvazott egy kommentelő…

Share

Jó érzésű ember már nem megy bele egy cikk alatt található komment-balhéba, mert biztos, hogy utána (ha érzékenyebb a lelke, és égyébként kinek nem az?) órákig rosszul érzi majd magát.

Vagy lepereg róla. Vagy ezt mondja. Ha lepereg bárkiről is, hogy elküldik a búsba és a családját sértegetik az gondolkodjon el az életéről és az érzéseiről mert valószínűleg legalább annyi baj van nála, mint annál, aki ezekkel a szavakkal illette.

Nem kötelező dolog ez. Mármint kommentelni. Én most már kommenteket sem olvasok sehol, mert attól is földhúzom magam, hogy egyébként cuki profilfotós emberek (az most mindegy, hogy férfi, vagy nő, akad bőven ez is, az is, nyilván témától függően) lekurváznak, lebuziznak, lenáciznak akárkit.

Olyan ismeretlenek osztják egymásnak az észt vállalhatatlan gyűlöletbeszédben, hogy először felidegesítem magam, aztán pedig mérhetetlenül elszomorodom. Ez az ember tényleg ilyen? Ennyire tele van gyűlölettel, hogy képes egy idegennel így kommunikálni? Az egy dolog, hogy az nem érdekli magáról milyen képet fest de az sem, hogy megsért, megbánt egy másik embert?

Persze, ki lehet szállni egy ilyen beszélgetésből, lehet jelenteni a zsidózást, nácizást a Facebooknak, aki felülvizsgálja majd jól nem tesz semmit. Ez a médium a kommentelésből él, abból, hogy te, kedves olvasó, mennyi időt töltesz el rajta. És töltesz. Mert veszekszel, anyázol, visszatérsz órák múlva is, hogy még egy “anyádpicsáját” kommentet odaböfögj a másiknak. De miért? Jobb ettől neked? Komolyan kérdem.

És a legszebb az egészben, hogy ennek pont annyi az értelme, hogy kommentelj.

Ugye tudod, hogy a magazinok és médiumok olvasottsága nagyban függ attól, hogy mennyire népszerű a cikk a Facebook algoritmusa szerint? És ugye azt tudod, hogy attól népszerű egy poszt, hogy milyen sokan kommentelnek alatta, ergó mennyire pörög?

Ugye tudod, hogy a te gyűlöletedből mások élnek nagyon jól? És azt tudod-e, hogy ezzel mennyit ártasz? Másnak. Magadnak. A mentális egészségednek. A családodnak ahol levezedet azt a frusztrációt, ami azért tombol benned, mert egy arctalan senki elküldött a búsba a fészen…

Kérdezhetnéd, hogy más magazinok miért nem tiltják azonnal azt, aki teret hagy a gyűlöletbeszédnek. (Mi már két éve kérdés nélkül töröljök az összes ilyen hozzászólást.) A válaszom egyszerű: mert így pörög a cikk. Mert ha pörög a cikk, akkor van kattintás, akkor van olvasottság, ha pedig olvasottság van jön a hírdető, és akkor van pénz.

Ennyi.

Nehogy azt hidd, hogy ezek a kommentek azért maradnak fent a komment szekcióban mert az adott médiumnak fontos, hogy elmond a véleményedet. Nagyjából magasról fütyülnek a véleményedre. Azért vannak fent ezek a kommentek, mert pénzt termelnek.

Gondolkodj. És kommunikálj kedvesen, ha már muszáj hozzászólnod. Mi, a Goodstuff szerkesztősége továbbra is törlünk mindenkit, aki verbálisan bántalmaz akár szerzőt, akár olvasót, kommentelőt.

Nem adunk teret a verbális támadásoknak. Legyen 2021 az az év, amikor ezt végre más magazinok is megteszik!

Tiszta beszédet! Tiszta kommenteket!

(Hidasi Judit, főszerkesztő)

Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *