LOADING

Type to search

Élem Ez+az

12 figyelmeztető jel, hogy a partnered megpróbálja lerombolni az önbecsülésed

Share

Egy toxikus kapcsolatnál nincs rosszabb dolog. Ha a párod megpróbálja lerombolni az önbecsülésedet, akkor ebből a kapcsolatból ki kell lépned. Lehet hogy észre sem veszed, hogy mivel éri el ezt? Akkor jól figyelj!

Az önértékelés és az önbizalom két különböző dolog. Nagyon magabiztosak lehetünk úgy is, hogy mégis mélyen van az önbecsülésünk. Sok híresség például több ezres közönség előtt lép fel, de aztán egészségtelen életmóddal károsítja magát, mert nincs önbecsülése. Egy párkapcsolatban az önértékelésünket befolyásolja a partnerünk, és ez lehet pozitív és negatív hatású is. Ha a következő jeleket tapasztalod, akkor azok nem vezetnek jó irányba.

Túl sokat kezdeményez, amikor döntenetek kell valamiben

Még akkor is, ha olyan partner vagy, aki nem szeret döntéseket hozni, akkor is fontosnak érzed, hogy mindketten részt vegyetek valaminek a megválasztásában. Ha a partnered állandóan helyetted dönt az nem jó irány. Ha a lakásotok új függönyeinek színéről, vagy a közös nyaralásotokról van szó, és mindent eldönt helyetted az zavaró. Mindig hagynia kéne, hogy neked is legyen választási lehetőséged.

Kiválasztja a közösségi médiában közzéteendő fotókat anélkül, hogy megkérdezné hogy neked tetszik-e

Aranyos amikor a párod azt mondja, hogy szereti ahogy kinézel, még akkor is ha fáradt vagy, vagy éppen nem vagy topon. Ha a párod nem kérdez meg téged, mielőtt közzétenne egy fotót rólad, akkor értelmezheted azt, hogy nem becsül eléggé.

Állandóan félbeszakít

A félbeszakítás nem jó. Néha persze van amikor valaki nagyon izgatott, és attól tart, hogy elfelejti, hogy mit akar mondani, ezért közbevág, de ha ez mindig előfordul, az sérthet téged. És jogosan! Ha úgy érzed, hogy a párod meg sem hallgat, és nem is érdekli igazából, amit mondani akarsz, csak a saját mondandóját hajtogatja, akkor baj van. Így mi értelme van beszélgetni, ha nem hagy szóhoz jutni?

Megkérdőjelezi a döntéseidet

Sokszor kifogásolja a döntéseidet? Egy-egy apróságtól (például hogy aznap milyen ruhát veszel fel) elkezdve attól, hogy milyen munkahelyen dolgozol beleszól abba, hogy hogyan döntesz. Ez lehet hogy elsőre figyelmességnek tűnik, mert csak óvni akar, de a milliomodik alkalom után ez már zavarni fog. A párodnak hagyni kell hogy a saját utadat járd, ő maximum csak tanácsolni tud.

Negatív testbeszédet fejez ki melletted

A testbeszéd egy erős fegyver. Ha a párod gyakran hangosan beszél melletted, vagy forgatja a szemét, akkor azzal üzenetet küld. Például arról, hogy amit éppen mondtál, azt ő nevetségesnek tartja. Ha összezárt karokkal beszélget veled, akkor nem akarja megérteni az érveidet, és olyan, mintha a falnak beszélnél.

Lusta és kedvtelen olyan dolgokkal kapcsolatban, amik neked sokat jelentenek

Lehet, hogy amatőr énekes vagy szobrász szeretnél lenni, és szeretnéd magad mellett tudni a partneredet a sikereidnél, de ő nem képes arra, hogy elmenjen egy előadásodra, vagy bemutatódra. Hiszen ő amúgy is utálja a művészeteket, és inkább otthon marad. Egy párkapcsolatban támogatni kell a másik embert, ellenkező esetben ez sértő lehet a másik önbecsülésének.

Állandóan valami mást javasol neked

Gyakran azt gondoljuk, hogy az állandó javasolás annak a jele lehet, hogy a párunk segítőkészen törődik velünk. A valóságban ez viszont arra utalhat, hogy a partnered kitartóan sugallja, hogy az általad kiválaszottt dolgok helyett mást tegyél meg. Ha a másik félnek semmi sem jó, és állandóan mást javasol, az nagyon elgondolkodtató…

Ha úgy beszél veled mintha a gyereke lennél

Nem olyan kellemes, amikor az egyik felnőtt úgy beszél a másik felnőttel, mintha a kisgyereke lenne. Ez csüggedté, és zavarttá teszi a másik felet, főleg ha ez nyilvánosan zajlik le. Ez a hozzáállás megalázottá és értéktelenné teszi a másik felet. Ha a partnered így beszél veled, akkor nem mutatja a megfelelő tiszteletet, amit érdemelsz!

Minden ötletedre nemet mond

Nemet mondani néha kifejezetten jó dolog, tanácsolják is a pszichológusok. De amikor a partnerünk szinte minden ötletünkre nemet mond, az nem egy támogató és bíztató kapcsolat alapja. Ettől összeomolhat az önbecsülésed, és amikor nemet hallasz, akkor nehéz úgy gondolnod magadra, hogy értékes ember vagy.

Minden cselekedeted újra ellenőrzi a párod

Persze jó, ha időnként átnézzük a másik fél elvégzett feladatait, de ha mindig felülbírálják a cselekedeteidet, akkor az csak önbizalomhiányt okoz. Főleg olyan tevékenységekben, mint egy mosogatás, beágyazás, takarítás lehet zavaró, ha mindent újra megcsinál utánunk a párunk.

Egyik percről a másikra megváltoztatja az álláspontját valamiről

A párod javasolja, hogy nézzetek meg egy filmet este, vagy vásároljatok egy új bútort a lakásotokba, te rákészülsz a programokra, ám ő hirtelen meggondolja magát és azt javasolja, hogy mondjátok le ezeket. Ha indoklás nélkül teszi mindezt, akkor ettől te érezheted magad hibásnak a hirtelen változástól. Jogosan merülhet fel benned, hogy talán valami rosszat mondtál, ami amitt meggondolta magát? Ne hibáztasd magad, ez a viselkedés a részéről csak aláássa az önértékelésedet sajnos.

Túl sok kéretlen tanácsot ad, vagy túlzottan segíteni akar

Ha folyamatosan felajánla a segítségét neked, vagy nemkívánatos tanácsokat osztogat azért, hogy megmutassa, hogy ő jobban tud valamit, akkor azzal nem a te vágyott sikeredet segíti elő, hanem a te önbecsülésedet rombolja.

Reméljük, hogy egyiket sem tapasztaltad meg tartósan a kapcsolatodban, ha igen, akkor érdemes elgondolkozni a közös jövőtökön!

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *