LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció

Íme a 30 perces napi rutin, amelytől mindig tiszta és rendezett lesz az otthonod

Share


Nem mindig könnyű otthonunkat rendezetten és tisztán tartani. Ezért mostantól ne keményen, hanem okosan takaríts!

Te is sok mindent kipróbáltunk már az évek során, de valahogy mégse jött a várva várt eredmény? Ideig-óráig jól működtek, de hosszútávon nem volt fenntartható? Itt az ideje egy új módszer bevetésének, amelytől állandósul otthonodban a tisztaság és a rend. Ez a “Jól szervezett anya” (The Organized Mum Method) módszer, amelyet most te bevethetsz, hogy mindig ragyogjon az otthonod.

Magát a módszert egy Gemma Bray nevű édesanyának köszönhetjük, aki kisfia megszületése után azért dolgozta ki ezt a módszert, hogy mindenre jusson ideje. Az alapötlet az, hogy a hét minden napján 30 percet töltesz egy szoba rendbe és tisztába rakásával, és így a hétvégéid teljesen szabadok maradnak.

A módszernek 3 szintje van:

Első szint: olyan mindennapi feladatok vannak, amelyek otthonod rendben tartása végett szükségesek, mint egy gyors porszívózás, konyha rendberakása, pult és asztal letörölgetése… De ide jönnek az olyan dolgok is, amelyek a napi életvitelbe tartoznak, mint a mosás, teregetés, ruha elrakás, stb. Ezeknek a feladatoknak nem szabad napi 15 percnél tovább tartaniuk, ezért ha minden nap elvégzed ezeket, akkor nem kerülnek be a 30 perces feladatok közé.

Második szint: Minden nap egy másik szobának szenteled magad, és csak azt az egyet takarítod mindössze 30 percig. Nem nagy takarításra kell gondolni és nem kell mindent megtenned, mert a jövő héten úgyis újra visszatérsz. Az ötlet az, hogy minél tovább kitartasz, annál tisztább lesz az otthonod, és egyre könnyebb lesz rendben tartani.

Harmadik szint: A péntekeket az olyan kevésbé gyakori munkákra tartjuk fent, mint pl. a sütő tisztítása. Ez a szint biztosítja, hogy a nagyobb tisztítást igénylő munkák se maradjanak el.

Néhány okos tipp kezdéshez:

Oszd fel a munkát!

Ha úgy találod, hogy nehéz bepasszírozni a munkát 30 percbe, akkor nyugodtan oszd fel két 15 perces darabra, vagy ha ez még mindig túl nehéz, akkor próbáld ki 3×10 perces szakaszonként. Vagy akár napokat is felcserélhetsz: mondjuk tudod, hogy csütörtökön későn fogsz hazaérni és már nem lesz sem kedved sem időd a konyhára, akkor megcsinálhatod előző nap, vagy felcserélheted egy másik helyiséggel, amellyel könnyebb a munka.

Egyszerre csak egy dolgot!

Csábító lehet túllépni a 30 percet és a hirtelen sikerélménytől megrészegülve folytatni a munkát, de maradj az eredeti tervnél. Ha túl gyors ütemben kezdesz, nagyobb a kiégés veszélye is, ami a motivációd csökkenéséhez vezethet. Ezt inkább ne kockáztasd.

Rangsorolj!

Mielőtt beállítanád az órát, gondold át a feladatokat és készítsd elő a tisztítószereket, és kezd a legsürgetőbb munkával. A 30 perc elteltével pedig állj le. Minden héttel egyre tisztább és tisztább lesz az otthonod.

Ne a tökéletesre törekedj!

A tökéletességre törekvés a megvalósítás ellensége. Mielőtt elhalasztanád a takarítást, mert túl nyomasztónak érzed, emlékeztesd magad, hogy 30 perc után megállhatsz. Ez egy reális módszer, amely lehetővé teszi, hogy az összes munkát hatékonyan végezd el, így több időd marad a szórakoztató dolgokra. Szóval ne vessz el a részletekben.

Ragaszkodj hozzá!

Már többször mondtuk: minél tovább kitartasz, annál tisztább lesz a lakásod vagy a házad. És ne feledd, ha úgy érzed, hogy ebben a 30 percben alig csináltál valamit, akkor kezd el még kisebben. Ha elakadnál vagy egy kis plusz motivációra lenne szükséged, akkor pedig látogasd meg Gemma Facebook csoportját. Nekünk sokat segített…

Olvasd el ezt is:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *