LOADING

Type to search

Élem Fashion Inspiráció

Az újrahasznosítás 7+1 előnye, amely miatt neked is megéri NEM az újat választani!

Share

Az értéknövelő újrahasznosításnak elképesztően sok előnye van, akár társadalmilag, akár ökológiailag, akár egyénileg, és ezt most be is fogjuk bizonyítani.

Eltekintve attól, hogy csökken a hulladék mennyisége, és így évről-évre kevesebb szemét kerül a hulladéklerakókba, az újrahasznosítás csökkenti az új vagy nyersanyag felhasználásával történő termelés szükségességét, ami a levegő és a vízszennyezés csökkentését, a kevesebb üvegházhatású gázok kibocsátását is jelenti, de segít megőrizni a globális erőforrásokat is.

Sok mindent megmentünk a hulladéklerakóba kerüléstől:

unsplash.com

Az újrahasznosítást sok tervező és márka is fontosnak tartja, és nagyon menő dolgokat készítenek régi cuccokból. Rengeteg elem, ami egykor a szeméttelepen végezte volna, néhány kreatív embernek hála ma már új életre kel. Tudtad például, hogy régi borosüvegekből remek gyertyákat lehet készíteni? Bolygónkon alig van már hely mindannyiunk számára, nem hogy még annak a sok szemétnek, amit napról-napra termelünk.

Csökkentjük a szemétlerakóba kerülő dolgok mennyiségét:

Annyira megszoktuk már, hogy tömegesen és sorozatban gyártanak mindent szinte egy szívdobbanásnyi idő alatt, hogy nagyjából ilyen könnyedén is dobjuk ki őket aztán a szemétbe.
Vegyük csak a divatipar gyorsan változó tendenciák és azt, hogy mennyire veszélyes állapot a túltermelés és a túlfogyasztás. Sokan csak megvesznek egy ruhadarabot, felveszik néhány alkalommal, majd megy is kukába. Micsoda pazarlás. Nagyanyáink idején még, ha valaki új ruhát szeretett volna (mert szüksége volt rá), akkor egyedileg rendelt egyet a szabónál. Annak ellenére, hogy nem volt egy olcsó mulatság ma is érdemes lenne, hiszen egy szabó át tudja alakítani a ruhánkat, amely felfrissíti vagy akár teljesen újjá is teheti.

unsplash.com

A természetes erőforrások minimiális felhasználása:

A meglévő erőforrások felhasználása azt jelenti, hogy nem kell új nyersanyagokat felhasználnunk a gyártási folyamatban. Tudtad például, hogy egyetlen póló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség?
Bolygónkon már veszélyesen alacsony mennyiségben állnak rendelkezésre a természeti erőforrások, így a környezet számára hatalmas segítséget jelent, ha az emberek régi tárgyakat használnak új elemek létrehozásához.

A kézműves munka, a régi hagyományok újjáéledése, és a helyi ipar támogatása:

Minden újrahasznosított termék mögött van egy ember, aki készíti az adott dolgot. Néhány évtized alatt megtapasztaltuk a tömeggyártást, amely során hatalmas csarnokokban ezrével potyognak a gyártósorról a termékek: ruházat, háztartási cikkek, a mindennapi élet kiegészítői… Ezekkel szemben
az újrahasznosított termékek olyan embereket ünnepelnek, akik puszta kezükkel készítik a dolgokat, akik ösztönzik a kreativitást, amely mind a környezet, mind a társadalom számára előnyös. Az újrahasznosítás további társadalmi és gazdasági előnye, hogy támogatja a helyi kisvállalkozásokat, valamint a falusi termelést is.

Csökkenti a gyártási költségeket:

Ha a tervezők újrahasznosított anyagokból készítenek tárgyakat, ez drasztikusan csökkentheti gyártási költségeit, és mára már több vállalkozás kínál fel nulla vagy alacsony gyártási költséggel termékeket. Például raklapokból fantasztikus bútorokat készítenek, ruhadarabok új életre kelnek szőnyegként, régi vitorlákból pedig vagány táskákat készítenek.

TE is teszel valamit az anyatermészetért:

Istenien borzongató érzés, amikor rájössz, hogy valami nagyszerű dolgot tettél a bolygóért. Ezért mindenkit arra bátorítunk, hogy hasznosítson újra, leheljen lelket egy régi, megunt darabba, és így egy fenntarthatóbb életteret hozzon létre. Nincs olyan, hogy kicsi project: akár kutyakajás konzerveket használsz ceruzatartónak vagy gyógynövények neveléséhez, akár a régi bicikli alkatrészeket hasznosítod újra. Ez a sok kis dolog sokra megy és hatalmas jelentősége van a Föld megőrzésében.

Fejlődnek a javítási és kreatív képességeid:

unsplash.com

Minek újat venni, ha meg is javíthatod? Egy tárgy megjavítása még egy új életet jelent, ami sikerélmény és egyben csodálatos érzés. Foltozd meg a lukas farmert, vardd meg a zoknit, javítsd meg a porszívót vagy akár fesd le a régi széket ahelyett hogy újat vásárolnál.

Minden egyedi lesz:

Függetlenül attól, hogy te magad hasznosítottál újra egy régi darabot vagy hazai tervezőzől vásároltad, jó tudni, hogy az egy teljesen egyedi valami, ami nincs másik ezer embernek. Minden ilyen darab mögött egy szép törnénet rejtőzik, amely egyben fantasztikus ajándékká is teszi ezeket.

Mi, hiszünk abba, hogy egy újrahasznosítás előnyei messze meghaladják egy új tárgy által kínált előnyöket.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *