LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elfelejted, mit tett veled és azonnal továbblépsz …

Share

Hiszem, hogy a megbocsátás gyógyító. Van valami csodálatos a fájdalom ilyen módon történő elengedésében. Ám ez nem jelenti azt, hogy csak azért, mert elfogadtad a bocsánatkérést, vissza kell engedned őt az életedbe.

A megbocsátás képes meggyógyítani a szívedet, ugyanakkor nem könnyű megtenni. Sőt, néha nehezebb, mint gondolnánk. Hiszen elfogadni egy olyan ember bocsánatkérését, aki összetört és megsemmisített, rengeteg ellenállást hozhat fel bennünk. Ugyanakkor a megbocsátás segít megszabadulni attól, hogy csapdába ess a múltban.

Emlékeztet arra, hogy akkor is légy kedves a másikkal, ha nem érdemli meg. Ezzel valójában nem neki teszel jót, hanem magadat óvod meg a rossztól. Megbocsátással ugyanis végre kiűzheted a szívedből a fájdalmat és a keserűséget.

Ám ha megbocsátasz valakinek, az nem azt jelenti, hogy el is felejted a tettét. Nem azt jelenti, hogy újra visszaengeded a szívedbe.

Nagyon nem…

Valójában azt jelenti, hogy tiszta lapot adsz magadnak. Hogy elengeded a negatív érzéseket, mert vagy annyira fontos magadnak, hogy végre továbblépj – legyen szó bármilyen csalódásról.

A megbocsátás nem egyenlő azzal, hogy újra minden a régi lesz. Mert nem lesz. Nem kell visszafogadnod, beszélned vele, a barátjává válnod, eltűrnöd, az életedbe engednek. Nem kell semmit tenned.

Nem tartozol neki semmivel!

A megbocsátás azt jelenti, hogy elfogadod, amit ellened tettek. Ám erre csak akkor leszel képes, ha úgy döntesz, hogy ideje meggyógyulni. Ez a nulladik lépés. Enélkül nem fog menni. Késznek kell állnod arra, hogy azt mondd: megbocsátok, de soha többé nem leszek az életed része.

Ekkor irgalmat mutatsz az érdemtelennek.

Ám nem mész bele a játszmába, nem sétálsz bele ugyanabba a csapdába. Mert tudod, mi lesz a dolog kimenetele. És jobban szereted magadat annál, mint hogy még egyszer megkockáztasd ezt a fájdalmat.

Tehát kérlek, ne gondold azt, hogy a megbocsátás azt jelenti, vissza kell engedned őt az életedbe. Általa önmagadnak adod meg a legnagyobb esélyt, és nem neki.

A megbocsátás ugyanis erőt ad a továbblépéshez.

Ez is érdekelhet:

Tags:
Ludányi Bettina

Szenvedélye az írás, teljesen kitölti az életét. Főállásban újságíróként és marketing-szövegíróként dolgozik, másodállásban pedig regényeket ír. Ha nem a laptop előtt üldögél egy kávéval a kezében, akkor rendszerint utazik, hogy újabb tapasztalatokat gyűjtsön. Ugyanakkor imád a családjával lenni, pihenni és persze olvasni.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *