LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció Lakom

10 módszer, hogy egy igazi *wellbeing* oázis legyen az otthonod

Share

Mert mindenhol jó, de a legjobb otthon, és igazán ott érezzük otthon magunkat, ahol feltöltődhetünk és ahol egy jóleső menedéket találunk.

Akár egyedül élünk, akár megosztjuk az otthonunkat a családdal vagy barátokkal az otthon identitásunk fontos része. A lakásoknak sokszor kell betöltenie a munkahely vagy iskola színterét is egyben, ugyanakkor elegendő helyet kell, hogy biztosítson a kikapcsolódásra és a feltöltődésre is, ahol a mindennapi stresszt és fáradságot kiheverhetjük. Ha jól van berendezve az otthonunk – tükrözi a személyiségünket, értékeinket és érdeklődési körünket – akkor mindig jól érezzük magunkat és jobban irányíthatjuk az életünket is. És mindez különösen akkor fontos, ha az élet bizonytalanná válik.

Egyensúly a munka és a pihenőhely között.

unsplash.com

Az ideális otthonról történő munkavégzés az, hogy ha elegendő helyet találunk egy saját otthoni iroda létrehozásához, ahol magunkra zárhatjuk az ajtót, amíg véget nem ér a munkanap. Ha ez nem lehetséges, akkor viszont szükség lesz valamilyen segítségre. A különböző zónák kialakításához használhatunk bútorokat vagy nagy növényeket amelyek lehetővé teszik a munka, a pihenés és más tevékenységek, például a főzés és az evés elkülönüljenek. Az ilyen zónák szerinti elrendezés egy nyitott terű helyiség esetében nagyon hasznos lehet, és használhatunk könyvespolcokat vagy akár a kanapét is a külön tér kialakításához.

Hozzuk ki a legtöbbet a természetes fényből!

Főleg télen nagyon sokat segít lelki egészségünk és szervezetünk egészsége szempontjából is, ha minél több természetes fény árad otthonunkba.
Ha hosszú időt kell eltölteni egy olyan térben, amely nem kap sok fényt, akkor érdemes megfontolni egy további ablak lehetőségét; egy tetőablak például könnyen hozzáadható a különböző terekhez mind a fény, mind a szellőzés biztosítása érdekében.
A sötét és tető nélküli szobák számára egy napalagút, amely körrendszerrel irányítja a napfényt az általunk választott helyre szintén jó alternatíva lehet.

Nem túl meleg és nem túl hideg!

Egy egy olyan szobában érezzük igazán kényelmesen magunkat, ahol tökéletes hőmérséklet van, mert ez segít a fókuszálásban és a pihenésben is. Ezt az egyensúlyt azonban nem könnyű megtartani, amikor másokkal élünk együtt. Erre lehet jó megoldás az intelligens otthoni fűtési rendszerek kialakítása, amelyeken különböző hőmérsékletet állíthatunk be az egyes helyiségekben. Érdemes figyelembe venni a levegő áramlását a szobákon keresztül, valamint a levegő minőségét is.

Vegyi anyagok csökkentése:

unsplash.com

A természetes otthon tápláló otthon. Törekedjünk arra, hogy természetes mosó- és tisztítószerek használjuk és ha tehetjük, akkor a bőrápolás esetében is válasszuk a természetes alternatívákat.
Ugyanígy a gyertyák esetében is a paraffin-alapúak helyett mindig a szója viaszból készült gyertyákat részesítsük előnyben.

Tartsuk mindig tisztán és rendben!

unsplash.com

Az ősi kínai térrendezés művészete, a Feng Shui újra reneszánszát éli, és arról szól, hogyan maximalizáljuk otthonunkban a pozitív energiát, amelyhez az első lépés a tisztaság. Egy takaros otthon csodákat tesz szellemi és általános egészségi állapotunk érdekében. A feng shui szerint minden tér kapcsolódik egymáshoz, amely lehetővé teszi a pozitív energia áramlását az egész házban. A régi tárgyakkal túlterhelt szekrények vagy fiókok blokkolják a pozitív energia áramlását, így a mindenhol szanaszét heverő holmik is. Van viszont egy nagyon egyszerű módszer, amellyel megszüntetheted a kupit, mégpedig a reggeli 10 perces szemeteszsák kihívás: állítsd be az időzítőt, fogj egy zsákot, majd menj körbe otthon és gyűjts össze azokat tételek, amelyek már nem kellenek és gondolkodás nélkül dobd ki őket. Meglátod, egy hét múlva sokkal kevesebb rendetlenség lesz a lakásodban, és így nyugodtabb lesz az elméd is.

Gondold újra a teret!

unsplash.com

A Brit Királyi Építészeti Intézet kutatói a “Boldogság a Designon keresztül” kampányában megállapították, hogy az emberek 70 százaléka úgy véli, hogy a tavaszi karantén idején az otthoni design hatással volt a mentális jóllétükre. A válaszadók közel egynegyede mondta azt, hogy egy jobban megtervezett otthon növeli boldogságát. Ezért szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk az otthonunk berendezését és stílusát, és milyen fejlesztéseket vagy változtatásokat tudunk elvégezni annak érdekében, hogy jobban szolgáljon bennünket.

Legyen helye mindennek!

unsplash.com

Vessünk egy pillantást otthonunkra, és nézzük meg azokat a területeket, amelyeket az egészségünknek és a jóllétünknek szentelhetünk. A munkával és a pihenéssel együtt adjunk teret az öngondoskodásnak is, hogy otthonunk tényleg egy igazi oázis legyen a sivatagban. Legyen szó akár egy meleg olvasókuckóról, vagy egy helyről a kézműves és egyéb hobbik számára, ez egy nagyon fontos dolog, és valószínűleg gyorsan kedvenc helyünkké fog válni. Tegyük ezt a teret minél személyesebbé…

Találd meg a tökéletes szobanövényeket!

unsplash.com

A szobanövények szépek és lehet bennük gyönyörködni, javítják egészségi állapotunkat és pozitív hatással vannak jóllétünkre is. A kínaiak például évszázadok óta használják a szobanövényeket, hogy élő energiát teremtsenek otthonukban és munkahelyükön, de tudományos vizsgálatok is bebizonyították, hogy a szobanövények jót tesznek fizikailag, érzelmileg és pszichológiailag is. A növények képesek eltávolíthatani a káros vegyi anyagokat a levegőből, mint például amelyek a festékekben vagy lakkokban találhatók, de elnyelik a zajt, javítják a memóriát, elősegítik a relaxációt, és gondoskodnak arról, hogy a szobák kellemesek és hívogatóak legyenek.

Válassz környezetbarát és fenntartható anyagokat!

Otthonaink és kertjeink szinte a mindeneinkké váltak, és egyre inkább arra törekszünk, hogy természetes, fenntartható anyagokkal vegyük körül magunkat. A fa és a kő összekapcsol minket a természettel a nyugalom és a jólét valódi érzésével együtt. Egyre nagyobb az érdeklődés a rusztikus, kopott mintás, természetes árnyalatú csempék iránt is ugyanúgy, mint a fakó, a halványkék és a zsálya színű árnyalatokra. Az olyan anyagok, mint a padlóburkolathoz használt szizál, a bútorokhoz használt fonott anyagok, valamint a dekorációs elemek, mint a lámpaernyők és a falikarok szintén reneszánszukat élik.

Kényeztetés felsőfokon:

Legkönnyebben a fürdőszobában hozhatunk létre egy kis privát szentélyt magunknak. Tegyünk egy kis asztalt vagy polcot a fürdőkád mellé, hogy kedvenc illóolajaink elérhető helyen legyenek, terítsünk le egy puha, süppedős fürdőszobaszőnyeget, és már jöhet is a forró fürdő.

unsplash.com

Ez is érdekelhet:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *