LOADING

Type to search

Budapest Ez+az

A 155 éves Fővárosi Állatkert varázslatos története

Share

1866. augusztus 9-én fantasztikus pompával és 300-nál is több különféle emlőssel és madárral nyílt meg a Fővárosi Állatkert, amely a népes közönségre meglepő hatással volt.

Gyere velünk egy csodálatos időutazásra, ahol megtudhatod, milyen volt akkoriban a pesti állatkert…

Eredetileg augusztus 2-ára tervezték a nyitást, de a kerti utak kiigazítása miatt egy héttel elhalasztották. Ez idő alatt is további állatokkal gazdagodott az állatkert, mert megérkezett mind a 78 állat, amelyet Xantus János a bécsi társulattól vásárolt olyanok, mint a jávai törpeszarvasok, majmok, emu, sokféle vízimadár, daru, kenguru, papagáj, amelyek közül egy zöld példány a Budáról Pestre szállítás során megszökött, kisebb rebelliót okozva ezzel a lakosság körében.

A pesti közönség gyorsan kedvencévé fogadta az állatkertet, amelybe a “bemeneti díj” 20 korona volt, és amelynek volt egy igazán illusztris lakója.

Az augusztus 9-én tartott ünnepélyes megnyitón Xantus János tartott beszédet, majd körbekalauzolta népes vendégsereget és részletesen bemutatta az állatkertet.

A medvebarlangban az állatkert első medvéje, Kristóf lakott, ekkor még egyedül, és talán ezért is fogadta mindig szeszélyes hangulatban az őt csodáló közönséget: hol illedelmesen elfogadta a neki nyújtott cukorkát, hol pedig undokul rámorgott a bámészkodó emberekre. (Vasárnapi újság 1866.)

A medvebarlang, Vasárnapi újság, 1866.

Innen a majom-házhoz indult a vendégsereg. A látogatók körében négy majom különösen népszerűvé vált: az alattomos “Tóni, a kurtafarkú, furcsa bajuszú “Maxi”, és a két fáradhatatlan örökmozgó pávián “Miska” és “Babilon”.

A majomház, Vasárnapi újság 1866.

Ennek megismertetése után a “papagály-fasoron” keresztül indultak tovább bagoly-várhoz, majd a vendégkoszorú megcsodálta a tavat és a vízesést.

A tó, héttérben a budai hegyekkel, a bagoly-várral és a fácánházzal, Vasárnapi újság, 1866.
Az orvmadarak röpdéje, Vasárnapi Ujság 1866.
A bagolyvár, Vasárnapi Újság, 1866.

Az évek folyamán egyre bővült az itt élő állatok száma, több nemes ajándékozott bivalyt, aranyhalat, szarvast, pulykát, farkast az állatkert számára, de több majom és vadmacskaféle is érkezett. Néhány évvel később megépült az oroszlánház, majd 1878-ban pedig egy gyönyörű madárházzal bővült, amelyben a papagájok és kakaduk mellett hazai dalos és szövőmadarak is otthonra leltek, és még sok-sok állat, akikért a több, mint 150 év alatt a pesti közönség a szívébe zárt…

Nyyitókép: Mai Manó Ház blog

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *