LOADING

Type to search

Ez+az Inspiráció

Itt mi is szívesen megölelénk egy könyvtárost! Prágában van a világ legszebb könyvtára!

Share

Ma van az Ölelj, meg egy könyvtárost nap, ezért most megmutatjuk nektek a világ legszebb könyvtárát, amely maga a földi paradicsom a könyv szerelmeseinek.

A barokk építészet egyik legcsodálatosabb alkotása a prágai Klementinum könyvtár, amely először 1722-ben nyílt meg a Jezsuita Egyetem részeként. A több, mint 20.000 könyvnek otthont adó lenyűgőző épületet nemrég a világ egyik legszebb könyvárának választották.

Még 1781-ben az akkori igazgató, Karel Rafael Ungar itt hozta létre a Biblioteca Nationalis-t, vagyis a cseh nyelvű irodalom gyűjteményét, amelyben néhány igen ritka történelmi mű is szerepel. Ezeket szkennelésre átküldték a Google-nak, így legnagyobb örömünkre hamarosan elérhetők lesznek a google books-on.

Mivel a prágai könyvtár is ritka és kevéssé ismert kincs, számos igen érdekes és nem ismert tény is kapcsolódik hozzá: 1775 óta inenn figyelik a helyi időjárást, ahogy azt a híres spanyol író Jorge Luis Borges is írja egyik művében. Gyertek, járjuk be együtt ezt a varázslatos helyet!

Klementinum
Klementinum
Klementinum
Klementinum
Klementinum
Klementinum
Klementinum

Ugye milyen csodálatos?

Nézd meg ezt is:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *