LOADING

Type to search

Főoldal Inspiráció Mozizom

10 inspiráló film, amit Nőnapon nézz meg (vagy más napokon, ha kell egy kis motiváció)

Share

Hogyan is ünnepelthetnénk, mint hogy olyan filmeket nézünk, amelyek inspiráló és erős nőkról szólnak…

Közeledik a Nemzetközi Nőnap, ezért összeállítottunk egy filmet azokról a filmekről, amelyekben a nőkben lakozó szenvedélyt és függetlenséget mutatják meg. Vannak köztük könnyedebb alkotások, de olyanok is, amelyekből sokat tanulhatunk. Válogassatok kedvetekre!

Coco Chanel

Ha te is divatrajongó vagy, akkor ez a film abszolút neked való. Ez az alkotás az ikonikus és történelmi jelentőségű Coco Chanelről szól, aki varrónőként és kabaré előadóként kezdte, és aki aztán egy vonzó üzletember szerelme és divattanácsadója lesz. Amellett, hogy egy elegáns és meghatóan romantikus film, tökéletesen ábrázolja Chanel hihetetlen auráját és személyiségét.

A Vaslady

Meryl Streep, akit Hollywood egyik legnagyobb színésznőjének tartanak felejthetetlen alakítást nyújt Margaret Thatcher szerepében. Az életrajzi dráma egészen fiatal korától végigköveti Thatchert, aki keményen küzd a nemi és társadalmi osztályokból fakadó korlátok megtöréséért, és akiből Anglia első női miniszterelnöke lesz.

A számolás joga

Egy igaz történet három feketebőrű nőről, akik az 1960-as években a Nasa-nál dolgoztak. Szembenézve a nemi egyenlőtlenségekkel és a rasszizmussal, ez a három ragyogó elme tántoríthatatlanul követi az álmait egy férfiak uralta munkahelyen.

Jane Austen magánélete

Az angol irodalom egyik legnagyobb alakjának, Jane Austennek az életét követi nyomon. Elszegényedett családja nyomására Jane-nek hozzá kellene mennie egy tehetős fiatalemberhez, de az írónő ellenáll, mert azt gondolja, hogy a házasság megfosztaná autonómiájától.

Kisasszonyok

Mary Louisa Alcott időtlen regényéből készült adaptáció valóban frissítő és újító is egyszerre. A történet főszereplője négy nővér, akiknek különböző álmaik és vágyaik vannak. Meg, Beth, Amy és Jo megtanítják nekünk, hogy ne fogadjuk el a “nem”-et, inkább harcoljunk azért, amiben hiszünk.

Zongoralecke

Egyes filmkritikusok azt sugallták, hogy a néma Ada híján van minden női függetlenségnek, mivel egy romantikus kapcsolatért feladta szenvedélyét, a zongorázást. De éppen ez az, ami megmutatja Ada nőies erejét: van mersze azt választani, amit a szíve diktál.

Erin Brockovich

Az egyedülálló háromgyerekes anya, Erin Brockovich (Julia Roberts) nehéz helyzetbe kerül, miután elveszít egy pert.
Nincs más választása, ezért ügyvédjének kezd dolgozni, hogy gondoskodni tudjon családja megélhetéséről, de nem megfelelő ruházata és merev modora miatt munkahelyén nem felel meg az elvárásoknak. Az intelligens asszony ezután eltökélten küzdeni kezd az igazságért, és létfontosságú szerepet játszik egy szennyezés elleni perben.

A segítség

Egy fiatal, feltörekvő újságíró eltökélt szándéka, hogy könyvet írjon az afro-amerikai szobalányokról, az őket foglalkoztató fehér családok szemszögéből, felfedve a nehézségeket és a rasszizmust, amelyekkel a cselédek a mindennapi életben szembesülnek. Rengeteg inspiráló pillanatra és jónéhány könnycseppre is fel kell készülni, ahogy a szembesülünk a kihívásokkal, a faji kérdésekkel és a barátságokkal.

Ízek, imák, szerelmek

Elizabeth Gilbert azonos című könyve alapján készült filmben megismerhetjük a férjes asszonyt, aki felismeri, hogy házassága boldogtalan és értelmetlen, annak ellenére, hogy a világon mindene megvan. Vesz egy nagy levegőt és útnak indul, hogy bejárjon csodálatos országokat és tájakat és megtalálja az élet értelmét.

Menedék

Szintén egy könyvből készült adaptáció, amely egy izgalmas igaz történetet mesél el arról, hogyan mentett meg Jan Zabiński és felesége több száz zsidó embert és állatot a második világháborús náci invázió idején. A filmet azért is érdemes megnézni, mivel egyike annak a kevés holokauszt-filmnek, amelyet egy nő szemszögéből készítettek.

Ez is érdekelhet:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *