LOADING

Type to search

Családozom Élem Ez+az Főoldal Inspiráció

20 perces reggeli rutin, hogy leküzd a szorongást

Share

A szorongás olyan, mint egy téglafal. Ott tornyosul előtted és meggátol minden jóban. Nem tudod élvezni az életedet, mert ott van és körülvesz és nagyon kimerítő állandóan ledöntögetni.

Aki szorong, annak tulajdonképpen lehetetlen élvezni még azokat a dolgokat is, amelyeket valaha szeretett csinálni. Útban van egy hatalmas kőfal, ami meggátol mindenben. Ez a fal tele van stresszhormonokkal, mindenféle megbénító tünetekkel és gyengítő gondolatokkal.

Ezért a legfontosabb kérdés, amit ilyen esetben feltehetünk, hogy mivel és hogyan tudjuk enyhíteni a szorongást.

Mi szólsz hozzá, ha azt mondjuk, hogy sokkal könnyebbé tudod tenni a fal lebontását? Nem terápián vagy gyógykezelésen keresztül, hanem a saját cselekvéseid által, amelyet most nevezzünk úgy, hogy “Életmódváltók”, és amelyekről most elmagyarázzuk, hogy mit jelentenek és hogyan tudod beilleszteni a reggeli rutinodba.

A biológiai probléma és az “Életmódváltó”

A legtöbb ember először azt a hibát követi el, hogy a szorongásra úgy tekint, mint egy pszichológiai problémára. Kétségtelen, hogy a szorongás kiválthat negatív gondolatokat, amellyel beindul egy ördögi kör, de testünk úgy van kitalálva, hogy képes legyen megküzdeni a negatív gondolatokkal.
A problémák és tünetek akkor kezdődnek, amikor a szorongás fizikai és biológiai problémává alakul át.

Normális esetben egyensúly van a stressz hormonok (adrenalin és kortizol) és a jó érzés neurotranszmitterek (kémiai hírvivők az agyban) között.
Ezek kiegészítik egymást, és létrehozzák azt, amit hormon harmóniának nevezünk, mivel ez az egyensúly nyugalmat teremt az egész testben.

A szorongás ellenőrizhetetlen tünetei akkor kezdődnek, amikor az adrenalin és a kortizol nevű stresszhormonok túl magasak lesznek, míg a jó érzésű neurotranszmitterek viszont túl alacsonyak. Vagyis egyszerűen fogalmazva, a szorongásos tüneteket a hormon diszharmónia okozza.

Ez jó hír, akár hiszed, akár nem. Mert most, hogy tudod, mi a fizikai probléma, már csak azt kell megtudni, hogyan kell megfordítani a szituációt. Ehhez pedig csak egy jó reggeli rutin kell. Aztán pedig… viszlát szorongás!

A reggeli rutin három alapvető dologból áll, amely segítenek helyreállítani a hormonok egyensúlyát.

1. 10 perces rugalmas testmozgás

Azért hívják rugalmasnak, mert olyan rövid, bármilyen életmódba beilleszthető, amely egy szorongással élő embernek a lehető legjobb megoldás. És hogy miért? Azért, mert ha már a szorongás kövekeztében a stressz hormonjaid amúgy is az egekben vannak, egy átlagos testmozgás (vagy kardió) még jobban megemelné. Fontos tudni, hogy testünk számára minden testedzés stresszt jelent. Mivel a rugalmas (rugalmassági) testmozgás rövid, lehetővé teszi a test számára, hogy alkalmazkodjon a stresszhez, így normalizáló hatással van a stressz hormonokra, és lecsökkenti őket, ha újra nyugalomban lesz a test.

Ez például egy egész jó reggeli rutin:

2. 5 perc nyugodt légzés

A rugalmas edzés végén jöhet 5 perc nyugalmas légzés.
Ez egy nagyon egyszerű, de döntő fontosságú “Életmódváltó”, amelyet ha naponta elvégzel, edzi a testedet a helyes légzésre. Ezáltal megnyugatja az idegrendszert és tovább csökkenti a szorongást okozó stresszhormonokat.

A feladat nagyon egyszerű:

Ülj le kényelmesen egy csendes helyre.

Emeld fel a fejed, húzd hátra a vállaidat, hogy megnyisd a tüdődet.

Lélegezz be lassan az orrodon keresztül, majd lassan fújd ki a szádon keresztül.

Győződj meg róla, hogy a hasad minden egyes lélegzetvételnél megemelkedik.

Végezd a gyakorlatot 5 percig.

3. Reggeli

Végül jöhet az utolsó “Életmódváltó”: egy komplett reggeli. Ahhoz, hogy csökkentsd a szorongást fogyassz minél komplettebb reggelit, amelyben mindhárom makrotápanyag egyensúlyban van: a zsírok, fehérjék, és a szénhidrátok. A hagyományos reggelik általában ennek nem felelnek meg, ami azért baj, mert egy kiegyensúlyozatlan reggeli miatt fel-le ugrál a vércukorszint. Ez pedig stressz hormonokat szabadít fel testünkben, hogy stablizálni tudja a vércukorszintet. Ha viszont egy olyan tápláló reggelit fogyasztunk, amelyben mindhárom tápanyag egyensúlyban van, akkor könnyedén csökkenthetjük a stresszhormonok szintjét. Érdemes kipróbálni a következőket: magas fehérjetartalmú joghurt, zab, bogyós gyümölcsök és mandula.

Íme tehát egy mindössze 20 percet igénylő reggeli rutin, amely csökkenti a szorongást és így megváltoztathatja a napod minőségét.

Még egy kis plusz motiváció:

Lehet, hogy most mindezt végig olvasva nagyon lelkes lettél, de megvan rá az esély, hogy holnap reggel felkelsz és egyáltalán nem leszel motivált. Készülj fel erre és légy tudatos. Add meg magadnak a lehetőséget, hogy lecsökkentsd a stresszt az életedben. De ne feledd: ha a stressz vagy szorongás tüneteit hossztútávon tapasztalod magadon, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Ez is érdekelhet:

forras

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *