LOADING

Type to search

Családozom Élem

Azok a párok boldogabbak, akik külön hálószobában alszanak? Mondjuk a választ.

Share

A jobb éjszakai alvás esete az intimitás feláldozása nélkül – tényleg ez a tuti megoldás? Szakértők szerint igen.

A közelmúltban több szaklap és könyvek tucatjai foglalkoztak azzal, hogy az együtt élő, de külön hálószobában alvó pároknak milyen az életük. A pandémia és a karantén még rá is erősített erre a helyzetben, és sokak számára világossá vált, hogy a külön hálószoba egy tökéletes megoldás lehet. De miért is?

Mivel a párok gyakorlatilag minden ébrenléti órát együtt töltöttek a világjárvány közepette, az énidő felértékelődött, és nagyon fontossá vált. Sok pár számára a külön hálószobában alvás nem az elhidegülés egyik figyelmeztető jele lett, hanem az énidő és a nyugodt pihenés zálogává vált. A válások elkerülése végett a saját szoba egyre vonzóbb dologgá vált, még az egészséges kapcsolatban élő párok számára is.

“Hagyományosan azt feltételeztük, hogy a külön aludó pároknak vagy párkapcsolati problémáik vannak, vagy elvesztették az intimitás iránti vágyukat” – mondja Susan Winter párkapcsolati szakértő . –“Ma nem ez a helyzet. Most azt látjuk, hogy a párok olyan életmódot választanak, ami számukra megfelelő, és ami a kedvüknek is jó. “

Mivel a hagyományos párkapcsolati dinamika már a múltté, így az alvási szokásokat sem kell kőbe vésetten kezelni.

“Olyan időszakot élünk, amikor a külön alvás egyszerűen egy lehetőség, amely már nem kapcsolódik a negatív jelentésekhez” – mondja Winter. „Manapság az igényeinknek megfelelően alakíthatjuk kapcsolatainkat. Nem kell betartanunk azokat a régi szabályokat, amelyek nem szolgálnak minket. ”

Rengeteg oka van annak, hogy egyes partnerek külön hálószobákban alszanak, amelyek közül sok tisztán logisztikai.

“Az emberek általában összekeverik az intimitással az együtt alvást” – mondja az a 32 éves fiatalember, aki most külön hálószobában alszik a párjával. Szerinte a nap (szó szerinti) végén az alvás csak alvás – az emberi túléléshez szükséges biológiai funkció. Sokszor a szerelmesek is úgy látják, hogy egyszerűen könnyebb “elvégezni” ezt a biológiai funkciót egyedül, magányosan, az intimitásra ott a lefekvés előtti időszak, vagy napközben. Attól, hogy külön alszanak, még ez nem veszett ki az életükből.

Sokan azért esküsznek a külön hálószobára, mert partnerük horkol, lehúzza a takarót, és felébreszti a másik embert.

„A kutatások megmutatták nekünk a jó éjszakai alvás értékét. Ha valaki olyan partnerrel alszik, aki éjjel hánykolódik, a másiknak így megszakad az alvási ciklusa”- mondja Winter. „Az alváshiány túlságosan feszültté tesz minket, ami vitákhoz vezet.”

Szerinted is sok előnye van a külön alvásnak? Te hogy látod?

Ezt is olvasd el!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *