LOADING

Type to search

Lakom

7 csodálatos ötlet, hogy tavaszi legyen az otthonod

Share
tavasz

A tavasz az érzékek évszaka. Ahogy megpillantjuk a talajból felfelé kacsingató krókuszokat, az apró rügyeket a fákon, aztán a fehér és rószaszín virágokat már tudjuk, hogy a természet küldi üzeneteit. Sokféle módon érezhetjük a tavasz közeledtét, és csak egy kis segítség kell, hogy otthonunkba is bejusson.

A tavasz a frissiítés, az újatöltés és az új energiák időszaka. Ezzel a néhány ötlettel te is friss, tavaszi energiával töltheted meg az otthonod…

Egy kis takarítás

A takarítást nem mindenki szereti, de a tiszta otthont annál többen. Te is sokkal fogod érezni magad az otthonodban, ha kiűzöl minden port, ami a téli hónapok alatt bentrekedt a szobákban. Ha idegenkedsz a takarítástól, akkor keress valakit, aki segíteni tud. Abban az esetben viszont, ha magad csinálnád, állíts össze egy listát a szükséges tennivalókról az ablaktisztítástól a szőnyegeken át a csempék zsírtalanításáig, a nappalitól a spejzen át a konyháig és máris könnyebben láthatsz hozzá a munkához.

Selejzetés és rendszerezés

Túlzsúfolt és rendetlen szekrényekkel nem tudod elérni a tavaszi frissítő energiák felszabadítását. Ezért minden olyan területen ahol ilyet tapasztalsz, használd ki a kínálkozó alkalmat és válogasd ki azokat a dolgokat, amelyekre már nincs szükséged, majd add el vagy ajándékozd el ezeket.

Szellőztess!

A leggyorsabb és legegyszerűbb módja, hogy beengedjük a tavaszt, ha kitárjuk az ablakokat és hagyjuk, hogy minél több friss tavaszi levegő jöjjön be otthonunkba. A hosszú téli napok után nagyon sok por és száraz levegő reked meg a lakásban és egy alapos, akár egy órás szellőztetés segít kiűzni a felgyülemlett port és baktériumokat.

Gardróbátalakítás

A tavasz időjárási szempontjából a leginkább kiszámíthatatlan évszak: egyik nap vadul fúj a hideg, szinte még téli szél, a következő napon aztán nyári meleggel süt a nap. Tárold úgy a ruháidat, hogy bármelyik időjárási helyzethez könnyen fel tudj öltözni, és kéznél legyenek a felsők, kardigánok és a dzsekik is. Keresd elő a legvidámabb színű ruháidat is, hogy minél élénkebb színekben köszönthesd a tavaszt.

Cseréld ki a téli dekorációt!

Ahogy a szekrényekben és a ruháid között is rendet tettél, most vedd sorra a vastag és téli anyagokat az otthonodban. Cseréld le a nehéz, sötét függönyöket, a pihe-puha téli díszpárnahuzatokat, majd vedd elő a világosabb és vékonyabb anyagból készült dekorációkat és textíliákat.

Vegyél friss virágot!

Tegyél egy csokorra való vidám nárciszt, színes jácintot vagy virágzó faágat, magnóliát egy vázába, s azonnal megérkezik otthondba a tavasz még akkor is, ha még mindig visszakacsint a tél.

Keresd az idényzöldségeket és gyümölcsöket!

Több hónapos kelkáposzta, karfiol, paszternák és alma után készen állunk az egyre finomabb és frissebb ízekre, amelyek ilyenkor tavasszal egyre inkább megjelennek a zöldségesnél és a piacokon. Ahogy a piacon sétálsz a friss zöld sorok között ragadd meg a lehetőséget és vásárolj fel retekből, újhagymákból, gombákból…

unsplash.com

És persze jöhetnek a kerti munkák is…

Márcisuban itt az idő visszavágni az évelő növényeinket, még mielőtt a növekedés túlságosan előrehaladna. A rózsák és a kisebb cserjék metszése sokkal könnyebb, mint amilyennek látszik és szintén ekkortájt időszerű.
Tegyük őket szellőssé aztáltal, hogy a bokor közepén levő vagy befelé növő vesszőket kivágjuk és távolítsuk el az elöregedett ágakat vagy részeket. A metszést mindig ferdén, hegyesszög alatt, szorosan a rügy felett végezzük el. Figyeljünk arra, hogy a rügy mindig a metszés magasabb oldalán legyen. A legfelső rügy mindig arra nézzen, amerre az új hajtást akarjuk nevelni. Ültess igazi tavaszi virágokat, mint a nárcisz és jácint (vagy ha cserépben veszed őket, akkor elvirágzás után kiültetheted és jövőre gönyörűen kihajtanak majd).

Ez is érdekelhet:


Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *