LOADING

Type to search

Élem Eszem-iszom

“Fikázz” úgy mint a svédek!

Share

Nem kell rosszra gondolni, ha meghallod a fika szót, mert ez bizony teljesen mást jelent Svédországból, ahol olyan jó dolgok származnak mint az ABBA, az IKEA és persze a fikázás felemelő és nagyon hasznos tevékenysége. És hogy mi az a fika? Összefügg a kávéval, és a sütivel és mi imádjuk.

Ugye az megvan, hogy a britek délután 5 órakor leülnek teázni és mellé süteményt esznek? Nos a svédeknél is van egy ilyen hagyomány, amit minden svéd csinál a munkahelyén, és a barátaival, családtagjaival. Ha megérkezik a közös céges emailre a “Gyere fikázni!” felszólítás, akkor a svédek birtokba veszik a közös konyhát, és összegyűlnek egymás társaságát élvezni, miközben svéd fahéjas csigát esznek (vagy bármilyen édes süteményt!) és kávét szürcsölnek beszélgetve.

A svédek napi szokásaiba annyira beágyazódott ez már, hogy egyes vállalatoknál van ilyen kiegészítés a szerződésekben, amik tartalmazzák a napi x darab fikázást.

A fika kifejezés egyébként főnévként és igeként is használatos, lehet beltérben és természetben is űzni. Svédországban bárki bárhol fikázhat, ilyenkor megáll néhány percre az élet, a közeli parkokba kiszabadulnak az emberek és esznek, isznak, lazítanak, főleg napsütéses időben.

Mikor jelent meg a fikázás rituáléja?

Magáról a szóról úgy gondolják a kaffi szó megfordítására utal, ez volt ugyanis svédül a kávé régies írásmódja. A 18. században a fika még a kávét jelentette, de ez azóta kiegészült a szokást kísérő süteményekkel. Az évek során a fikát kísérő finomságok – amelyeket gyakran fikabrödnek (fika kenyérnek) hívnak – ugyanolyan fontossá váltak, mint a szokás társadalmi vonatkozásai. A cukrászdák Svédországban a 19. század óta árulnak a fikához tartozó desszerteket.

És hogy mik ezek a finomságok?

Svédország nemzeti tortája a hercegnőtorta (prinsesstårta), ami egy rétegezett torta, könnyű piskótából és vaníliás krémmel és tejszínhabbal a tetején. Ez a torta zöld marcipánnal van beburkolva, és rózsaszín marcipán rózsával koronázzák meg, innen a név is.

Nyáron a fikázást kiegészítik az epres sütemények (jordgubbstårta), ez a svéd nyár szimbóluma is, Piskóta közé tett vaníliás krémes és eperlekvárral megbolondított édességet szintén tejszínhabbal eszik és a tetejére eper is kerül.

A fika egyik elengedhetetlen kelléke még a fahéja zsemle (kanelbulle), ami az IKEA-ban is slágertermék. Az illatos, édes és puha sütemény igazi otthoni hangulatot hoz miközben majszoljuk, főleg egy finom kávé mellé.

Ugye milyen jó ez a fika szeánsz? Iktasd be te is a délutánjaidba, és egy jó kávé mellett beszélgess a családtagjaiddal, vagy barátaiddal online és kapcsoljatok ki egy fél órára. Utána sokkal jobban megy majd a maradék munka és a kedved is jobb lesz! Mi csak bíztatunk erre!

Ezt olvastad már?

via

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *