LOADING

Type to search

Élem Lakom

8 tipp és gyerekjáték lesz a tavaszi nagytakarítás

Share

A tavasz nemcsak a szerelem, a napsütés, a virágok és a madarak ideje, hanem a nagytakarítás ideje is. Ha te sem rajongsz annyira a tavaszi nagytakarításért, akkor fogadd meg a tippjeinket és minden sokkal könnyebb lesz!

#1 Ne félj a takarítástól!

A minőségi takarítás fő szabálya az, hogy elfogadod, hogy szükséged van a tavaszi nagytakarításra nem csak neked, hanem az otthonodnak is. Ha évente kétszer, nem pedig évtizedente takarítasz csak tavasszal és ősszel, akkor a lakásod is meghálálja ezt. A “tiszta ház, tiszta gondolatok” elv is jobban érvényesül, és te is biztos, hogy jobban fogod magad érezni akkor, ha elvégezted a nagytakarítást, hiszen tudod, hogy legalább fél évig nem kell ezzel foglalkoznod legalább!

#2 Csinálj takarítási tervet

Minden sokkal, de sokkal egyszerűbb, ha van egy terved. Egyrészt így nem fogsz kétszer nekikezdeni egy munkának, hanem szépen akkurátusan haladsz pontról pontra. A nagytakarítást hagyhatod egy egész hétvégére is, vagy minden délután 1-2 órás feladatokra bontod a dolgokat. Amiket ne hagyd ki: függönymosás, minden felületet és polc letörölgetése, tárgyak és ruhák szelektálása, kárpittiszítás, ablakpucolás, általános takarítás minden helyiségben, szobanövények rendbetétele.

#3 Szelektálj a cuccaid között

A tavaszi nagytakarításba nem érdemes addig belekezdeni, amíg tele van a lakásod szükségtelen dolgokkal. A legutóbbi takarítás óta biztos, hogy felgyűlt néhány olyan cucc nálad is, amire semmi szükséged. Itt az idő, hogy elvidd a kiürült üvegeket a lerakóhoz, az elemeket az elemgyűjtőbe tedd, az elektromos hulladékot elvidd az arra kijelölt leadóhoz. Válj meg a törött edényektől, nem használt ruháidtól, régi cipőidtől. Használd az “ha ezt egy éve nem használtam, akkor már nincs is rá szükségem” elvet, és válj meg a felesleges tárgyaidtól. Sokkal könnyebb a takarítás, ha kevesebb a cuccod!

#4 Tiszta ablak, rendes ház

A tiszta ablakokat elérheted sima háztartási ecettel is a drága és ártalmas vegyszerek helyett. Először is áztass ecetbe egy rongyot, töröld át vele ablakokat, majd puha papírtörlővel vagy régi újságpapírral itasd fel az ablakokról a maradékot. Az ablakokon haladj balról jobbra, ha van ablaklehúzód, használdhatod azt is, így nem lesz sehol sem foltos a végeredmény.

#5 Tisztítsd meg a felületeket

Száraz moppal vagy tollseprűvel sepergesd le a falakat, hogy megszabadulj a pókhálóktól, és a falra rakódott portól. Csak miután ezzel megvagy azután állj neki a felületek megtisztításának. Polírozd a bútorokat egy puha kendővel, amit kissé átitatsz bútorápolóval. Minden polcot és a polcok tetejét is töröld át! A csiszolt bútorokra használj bársony vagy flanel kendőt, ettől úgy fognak csillogni, mintha újak lennének.

#6 Padlóápolás hatékonyan

Minden fajta padló fényessé válik, ha a felmosóvízhez literenként 2-3 evőkanál ecetet adsz. Érdemes a padlót 2x is áttörölni, mert így biztos, hogy minden lerakódott koszt felszedhetsz. Ha látsz foltokat a linóleumon, akkor azt tiszta alkohollal töröld le, majd mosd fel újra.

#7 Ki a szekrényekből a csontvázakkal

A szekrényekről se feledkezz meg! Mosd le a szekrény ajtaját, belül a fiókokat is nedves ruhával, majd egy szárazzal. Érdemes antsztatikus kendővel áttörölgetni a polcokat, így kevesebb por és atka tapad a már visszapakolt ruhákba. Ügyelj arra, hogy a szekrényeket egy kicsit ki is szellőztesd, főleg ha dohosodásra hajlamos helyen állnak. Helyezz egy kis darab szappant, vagy felakasztott levendulacsokrot a ruháid közé, mellé. Utóbbi a molyokat is távol tartja és jó illatot is varázsol.

#8 Fénylő fürdőszoba titka

Ha nincs a kádadhoz és a mosógatóhoz külön tisztószered akkor ne ess kétségbe.A rozsdafoltokat tökéletesen eltávolíthatod fehérítővel, csak ellenőrizd előtte, hogy nem tartalmaz-e klórt. A vízfoltokat és a penészt is lehozhatod a zuhanyfüggönyről, ha klórmentes fehérítővel törlöd át, és hagyod, hogy a függönyt a friss levegő szárítsa meg. A bepárásodott fürdőszobatükrökre a legjobb megoldás, ha borotvahabot fújsz, majd lehúzod ablaktörlővel és a pára ezután nem marad meg rajta olyan könnyen.

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *