LOADING

Type to search

Családozom Élem Inspiráció

15 dolog, amiről a párok házasság előtt elfelejtenek beszélni (pedig kéne…)

Share

A válások két leggyakoribb oka a kompatibilitás és a kommunikáció hiánya. Azok, akik egész életen át tartó házasságot szeretnének kötni, feltétlenül fektessék le az elvárásaikat és történetüket az asztalra, mielőtt kimondanák a tényleg boldogító igent. Így felkészülhetnek mindenre és házastársakként szembe tudnak nézni bármilyen akadállyal.

Íme néhány dolog, amit érdemes megbeszélni, mielőtt az oltár elé állnánk.

1. Hogyan intézzük a pénzügyeinket?

Fontos megtervezni, hogy hogyan kezeljük a pénzt, amelyet keresni fogunk.
Előfordulhat, hogy mindkét személynek szüksége van egy külön kasszára is a közös mellett, amelyhez mindkét házastárs havonta hozzájárul. Arról, hogy havonta mennyi legyen az annyi, attól függően érdemes beszélni és egyeztetni, hogy kinek mennyi a fizetése. Az pedig szintén egy fontos kérdés, hogy mikor és mire lehet felhasználni a közös pénzügyekből származó pénzt.

2. Milyen adósságaid vannak?

Megismerve egymás valódi adósságait, segíthet előre tervezni, de abban is, hogyan kell kezeljük ezeket. Viszont bárki elárulva érezné magát, ha csak az esküvő után tudná meg partnere tényleges tartozását. Plusz ez nem lenne a jó hatással a kölcsönön bizalomra sem…

3. Hogyan spórolunk a nyugdíjunkra?

Egy nap mindenki nyugdíjba megy. Házasnak lenni pedig azt jelenti, hogy be kell vonnunk egymást a nyugdíjterveinkbe. Minimum két ember számára kell megtervezni nyugdíjunkat a lehetséges orvosi költségekkel együtt.

4. Szeretnél gyereket?

Nem mindenki szeretne gyereket, aki házasságot köt. De még ha mindkét fél szeretne is, akkor is jó előre beszélni a nevelési elvekről, arról, hogy mi történik, ha fogyatékkal élő baba születik, és még sok minden másról, ami nagyon is alapvető lehet.

5. Mi történik, ha nem lehet gyermekünk?

Vannak, akik elképzelni sem tudják az életet gyerek nélkül. Ezért ha bármilyen okból kifolyólag a házaspár nem vállalhat gyereket, akkor ki kell találni mi legyen a következő lépés. Lehet, hogy az örökbefogadás mellett döntenek, vagy a mesterséges megtermékenyítést választják, de akár úgy is dönthetnek, hogy inkább elválnak útjaik és mással folytatják.

6. Hogyan osztjuk meg a feladatokat?

Abszolút triviálisnak tűnhet a házimunkáról beszélni, de ezek sok konfliktust válthatnak ki. Megtörténhet, hogy az egyik személy úgy érzi, nagyon túlterhelt, mert minden házimunkát ő végez. Ezért annak biztosítása érdekében, hogy béke legyen a házban, jobb minél hamarabb beszélni a házimunkáról, amelyért mindkét ember felelős.

7. Mit gondolsz a megcsalásról?

Azt gondolhatnánk, hogy létezik egy egyetemes definíció arra nézve, hogy kinek mi a megcsalás, de már többször kiderült, hogy valójában mindenkinek mást jelent. Van, akinek a csók is az, és van, hogy a másiknak már az exel való találkozás sem fér bele. Vannak olyan emberek is, akik úgy gondolják, hogy a megcsalás az, ha az illető valaki másba lesz szerelmes. A félreértések és a konfliktusok elkerülése végett jobb ezeket is előre tisztázni.

8. Milyen álmaid és jövőbeni terveid vannak?

Hogyan látod magad 5 év múlva? Na és 30 év múlva? Lehet, hogy ezek kicsit úgy hangzanak, mint egy interjú kérdései, de ha az egyik személy törekvései nem férnek bele a másik céljaiba, akkor valószínűleg nem lesz túl boldog a házasság. Például lehet, hogy az egyik mindenáron valamilyen művészeti ágban szeretne kiteljesedni, a másik pedig csak stabil életet szeretne, biztos jövedelemmel. A kérdés feltevése segíthet az embereknek abban, hogy elképzeljék, milyen lesz a közös életük.

9. Mik a kizáró okok?

Sokunknak van saját háziállata, amit bölcs dolog elmondani egymásnak, hiszen együtt kell majd élnie vele. Lehet, hogy az egyik azt szereti, ha minden rendben van körülötte, sehol egy szőrszál vagy kupleráj, míg a másikat nem zavarják az efféle kaotikus dolgok. Ha ezeket előre megbeszéljük, akkor kompromisszumokat is lehet kötni.

pexels.com

10. Hogyan tervezel gondoskodni a szüleidről?

Szüleink öregszenek, akikről előbb-utóbb gondoskodnunk kell.
Az olyan döntések, mint például, hogy együtt akarunk-e élni velük vagy megbízunk valakit, aki vigyáz rájuk nagyon fontos kérdések, ahogy az is, hogy ki mennyi pénzt szeretne rászánni, hogy megfelelő ellátást biztosítson számukra.

11. Milyen a családod egészségügyi háttere és mentális egészsége?

A biológiai kompatibilitás létfontosságú, főleg ha mindketten szeretnénk gyereket. Legyünk őszinték egymás és családjaink fizikai és mentális egészségével kapcsolatban, mert így több mindenre is előre fel lehet készülni.

12. Hol szeretnél élni?

Ez elsőre elég nyilvánvalónak tűnik, de erről se nagyon szoktak beszélni az emberek a házasság előtt. Attól függően, hogy vidéken vagy a városban rendezkedünk be, hatalmas különbségek lehetnek, és nem kevés elégedetlenséget szülhet, ha az egyik tornácos házba költözne, míg a másik egy lakásban szeretne élni a lüktető város kellős közepén. Sokszor elvárás, hogy barátaink vagy családunk közelében éljünk, de van olyan is, hogy az valaki úgy gondolja, hogy az otthon csak ideiglenes hely.

13. Mennyi időt szeretnél együtt tölteni?

Annak ellenére, hogy a házasság együttélést jelent, nem jelenti azt, hogy a házaspárnak össze kéne nőnie és napi 24 órát együtt töltenie. Mindenki egy önálló személyiség saját, külön szükségletekkel. Van, hogy az egyiknek egy kicsit több térre van szüksége, ezért megéri tisztázni ezeket a kérdéseket.

14. Mit szeretnék, mi történjen, ha egyikünk meghal?

Ez lehet az egyik legnehezebben felhozható dolog, különösen akkor, ha az emberek éppen a közös életüket ünneplik, de nagyon fontos, hogy bizonyos dolgokban ugyanazon az oldalon álljunk. A legtöbb ember általában a temetést vagy a hamvasztást szeretné választani, és mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy mit szeretne, mi történjen a testével, ha ő már nem lesz.

15. Mik az elvárások a közös társasági életre vonatkozóan?

Miután összeházasodunk, feltételezhetően együtt jelenünk meg bizonyos társadalmi rendezvényeken vagy eseményeken. De néha még a házas emberek is szeretnének együtt lógni a barátaikkal anélkül, hogy a házastársaik ott lennének. Ezért érdemes lehet megvitatni, hogy milyen társadalmi eseményeken szeretnénk együtt részt venni, és kit kell megismerni, ha egyszer összekötjük az életünket.

Szerinted, melyek azok a kérdések, amiket még érdemes lehet megvitatni, hogy több legyen a boldog házasság és kevesebb a válás?


Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

1 Comment

  1. Thomas 2021-05-20

    Csaladdal valo kapcsolat, fuggosegek, szokasok is fontosak lehetnek. Reszemrol pont itt tartok az eletemben.

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *