LOADING

Type to search

Családozom

7 szülői viselkedés, ami meggátolja, hogy boldog felnőtt legyen a gyerekből

Share

Egy szerető szülő aligha tesz olyat, amivel szándékosan bántaná a gyermekét. De néha az ártatlan dolgok, amelyeket szülőként teszünk mégis károsnak bizonyulhatnak lányainkra és fiainkra.

Örülünk annak, hogy szülőként megvehetjük nekik, amire vágynak és jó érzés a kedvükbe járni, amikor késő estig fenn akarnak maradni, hogy még egy részt megnézzenek kedvenc sorozatukból. Nagyon csábító ilyen “jó” szülőnek lenni, de ennek is megvannak a maga csapdái, amelyekbe jobb nem beleesni, ha azt szeretnénk, hogy gyermekeinkből boldog felnőtt váljon. Például az alábbiak:

Mindig megpróbáljuk megvédeni őket attól, hogy elkövessék a saját hibáikat

Sok szülő számára valódi kihívás lehet látni, ahogy a gyerekek megpróbálják megoldani a problémákat, különösen akkor, ha tudjuk, hogy mi milyen könnyen megoldhatnánk számukra. De ha mindig küzdelemtől és kudarcoktól mentessé tesszük a gyerek életét, akkor hogyan fog megtanulni, hogy hogyan kell kezelni az ilyen helyzeteket? Ezek
a nehéz és kockázatos szituációk, amelyektől sokszor megpróbáljuk megmenteni őket ténylegesen megtanítják a gyerekek a problémáik megoldására, és arra is, hogyan álljanak talpra, miután elestek.

Rajtuk keresztül éljük az életünket, és nem vesszük figyelembe a bennük rejlő potenciált.

A mai gyerekeknek sokkal több lehetőségük van, mint nekünk, amikor ennyi idősek voltunk, és ez nagyon csábítóvá teszi, hogy megpróbáljuk újra átélni gyermekkorunk értékes pillanatait gyermekeinken keresztül. Valójában sok szülő beleesik ebbe a tudatcsapdába és gyermekeiken keresztül élik ki saját meg nem valósított álmaikat, és így próbálják visszahozni saját kihagyott esélyeiket. Ez a viselkedés alááshatja a gyermek álmait és kívánságait,és megakadályozza, hogy kiaknázza saját lehetőségeit, vagyis sikeres és boldog felnőtté váljon. Szóval, ki is akar híres énekesnő lenni: a lányod vagy te?

Túlbecsüljük őket

Néha nagyon csábító lehet megvásárolni a gyerekeknek mindazt, amit gyermekként nem kaphattunk meg. Manapság a gyerekeknek egy halom szép ruhájuk van, rengeteg játékuk, jobbnál-jobb helyekre járnak táborokba és nyaralni… és ettől az egész gyerekkor egyfajta illúziónak tűnik. Szakértők szerint több oka is lehet annak, ha a szülők így túlértékelik gyermekeiket:

  • Bűnösnek érzik magukat, mert nem tudnak elég időt tölteni a gyerekeikkel, és ajándékvásárlással próbálják meg kompenzálni ezt az elveszett időt.
  • Félnek gyerekeiktől és attól, hogy “rossz szülők” lesznek, ha nemet mondanak.
  • Nem tudják, hogy mit kezdjenek a gyermek hisztijével és úgy próbálják kezelni a helyzetet, hogy vesznek neki valamit.

És, hogy mindez miért rossz a gyereknek? Mert ezáltal a gyerekek úgy vélik, hogy az anyagi dolgok döntő fontosságúak ahhoz, hogy boldogok legyünk és felnőtt korra így válhatnak az anyagi javak státusszimbólumokká.

Janko Ferlic/unsplash.com

Saját szabályaink megszegése

Ha szabályokat állítunk be, de aztán meggondoljuk magunkat, és megszegjük őket, akkor olyan inkonzisztens szülővé válhatunk, akik gyenge vezetőnek mutatkoznak. Szakértők szerint ez a következetlen viselkedés ahhoz vezethet, hogy a gyerekek instabil személyiséggé és gyenge identitású felnőttekké válnak. Ennek következtében később nehézségeik lehetnek annak meghatározásában, hogy kik ők, és bizonytalannak érezhetik magukat. Vagyis következetes szülőnek lenni elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog gyerekből boldog felnőtt váljon.

Szülő, mint rossz példakép

Az a szülő, aki bort iszik és vizet prédikál nem jó minta gyermekei számára.
Amikor megtanítjuk nekik, hogyan kell viselkedni, majd mi éppen ellenkezőleg csináljuk, aztán őket hibáztatjuk, hogy nem követik a szabályokat, az olyan, mintha magunkra mutogatnánk. Nem csak a szavainkkal, hanem a viselkedésünkkel is tanítjuk a gyerekeknek, hogy mi helyes és mi nem, és következetesen úgy kell viselkednünk, ahogyan szeretnénk, hogy a gyerekeink is viselkedjenek.

Tanulási nehézségek alábecsülése

Ha gyermekünk túl sok időt tölt egy matematikai probléma megoldásával ne siettessük és ne könyveljük el lustának vagy motiválatlannak. Néha a gyerekeknek lehetnek tanulási nehézségeik, amelyek nem függnek az erőfeszítésektől és a motivációtól. Ha azt vesszük észre, hogy gyermekünk tanulás közben kínlódik, jó ötlet lehet egy szakértő segítségét kérni.

A másik szülővel való versengés a “legjobb” szülő címért

Akkor lesz nagyobb esélyetünk, hogy szülőként megnyerjük a meccset, ha ketten egy csapat vagyunk. Sajnos néha a szülők elkezdenek versenyezni, hogy gyermekük legjobb szülei legyenek, de ez nem vezet sehová. Amikor az egyik szülő folyamatosan próbál felülemelkedni a másik szülőn, ez végül nem csak a kapcsolatukat befolyásolja negatívan, hanem a gyerekek életét is. Két szülő között az is gyakran előfordul, hogy túlkompenzálják egymást.
Amikor az egyik szülő legtöbbször szigorú, a másik szülő nyugodtabb szülői magatartást tanúsít a helyzet kiegyenlítése érdekében, és végül ez a jó zsaru-rossz zsaru játszma arra készteti a gyerekeket, hogy manipulálják a szülőket, ami következetlenné teheti szülői stílusunkat.

Olvasd el ezt is:

http://goodstuff.hu/2021/03/23/mokas-es-emlekezetes-napok-amelyeket-megunnepelhetunk-a-gyerekekkel/

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *