LOADING

Type to search

Ez+az Lakom

Odavagy Toszkánáért? Akkor így dekoráld az otthonod!

Share

Az egyszerűséget kedvelő skandináv stílus térhódítása ellenére is sokan vagyunk, akik nem tudunk betelni Itália csodáival, és otthonunkban is akkor érezzük magunkat a legjobban, ha a toszkán hangulat vesz körül.

Az olasz kultúra örök szépségei és hagyományai, valamint a terrakotta tetejű kőházakkal körülvett táj a napraforgó mezőkkel, a lágyan hullámzó domboldalakkal és az olivafákkal mindannyiunkat magával ragadnak.

Az autentikus toszkán stílus lehet rusztikus vagy díszes, attól függően, hogy egy szerény parasztház vagy egy dombon ülő középkori várról beszélünk. A toszkán színpalettán a föld színeké a főszerep, a meleg napbarnított narancssárgától, sárgákon át a vörösökig minden árnyalat megtalálható.

A hagyományos otthonok jellemzői a sötét fa mennyezeti gerendák, a rozsdaszínű padlóburkolat, amelyeket a sötét fából készült bútorok, a vallási ikonokat ábrázoló alkotások, a lágy vonalak és a kovácsoltvas kiegészítők tesznek teljessé.

Egyszerű rusztikusság

lupaia.com

Egy klasszikus és rusztikus hangulatú toszkán farmház hálószobájában a nagy és nehéz mennyezeti gerendák azonnal magukra vonják a figyelmet, amelyhez a vakítóan fehér falak és a súlyos ágyvégek adják a kiegészítést.
Még akkor is, ha nem toszkán stílusú a házunk, néhány toszkán stílusú részlet használatával, mint egy díszesen faragott vagy kovácsoltvas ágykerettel, vagy egy fa vagy kárpitozott fejléccel tökéletes megragadható a lényeg.

Részletek egy régi világból

lupaia.com

Bár a toszkán lakberendezés a rusztikus egyszerűség híve, az olaszok klasszikus művészetek iránti rajongása nagy hatással volt rá. Sok toszkán otthonban megtalálhatók a díszes olajfestmények, az aranyozott vagy festett tükrök, valamint mindenféle dísztárgyak, amelyek a generációról generációra öröklődnek. Ne feledd, a régi világ varázsa éppen a tökéletlenségben rejlik…

Rusztikus burkolat

lupaia.com

Míg az olasz burkolatokról először az olasz márvány jut eszünkbe, sok toszkán fürdőszobában rusztikus csempét és köveket használnak.
Egy egyszerű toszkán fürdőszobába sem kell sokkal több, mint a padlótól a mennyezetig érő csempe, valamint egy rusztikus szabadon álló kád, egy talapzaton álló mosdó, és máris kész egy hívogató hely, amely soha nem megy ki a divatból. Bár nehéz lehet ezt a berendezést egy kortárs térben megteremteni, inspirációként azért megragadhatunk néhány részletet némi természetes csempével vagy kővel, akár a fürdőszoba egyik falán is.

Festett kerámiák

lupaia.com

Ritka az olyan Toszkánában járt turista, aki nem egy sor bonyolultan festett élénk színű kerámiával tér haza. Egy egyszerű cserépedény, vizes kancsó vagy egy gyönyörű kerámia gyümölcstál ugyanolyan jól ki otthon egy kortárs lakásban, mint egy toszkán parasztházban, ha módjával használjuk.

Kortárs toszkán stílus

lupaia.com

Manapság egyre több toszkán dönt úgy, hogy egyszerűsíti otthona megjelenését a színpaletta felfrissítésével vagy a régi darabok újragondolásával: a nehéz mennyezeti gerendákat fehér vagy világosabb árnyalatúra festik, amellyel megőrzik a hely karakterét, ugyanakkor XXI. századi modern bájt kölcsönöznek neki. Ugyanígy a régi és sokszor kényelmetlen ülóbútorok új festést, kárpitot és ezáltal egy új, modernebb külsőt kaphatnak.

Kinti élet

lupaia.com

A toszkán otthonokra gyakran jellemzőek a fedett teraszok, ahol nem csak enni, hanem társasági életet is lehet élni, és ami a legkeményebb napsütés elől is menedéket nyújt. Néhány kovácsoltva kiegészítő, kőedény és sok zöld növény használatával pillanatok alatt Toszkánában érezhetjük magunkat.

Nézd meg ezt is:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *