LOADING

Type to search

Élem Eszem-iszom Ez+az Inspiráció Rácsodálkozom

Kincsek a konyhádban: a bazsalikom 9 hihetetlenül csodálatos hatása!

Share

Egészséges bélrendszer és erősebb immunrendszer; csak, hogy előzetesen felsoroljunk néhány dolgot, amire jó hatással van egyik kedvenc fűszernövényünk: a bazsalikom.

A bazsalikom az ember egyik legrégebb óta ismert gyógynövénye és a benne rejlő illóolajok számos gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek, amellett, hogy a konyhában is rendszeresen használjuk.

Gyógyító és egészséges tulajdonságai miatt világszerte az egyik legértékesebb növénynek tartják, Dél-Ázsiában és Perzsiában szent növényként tisztelik. Van, ahol úgy tartják, hogy a szent leveleket egyben kell lenyelni, tilos még szétrágni is. A bazsalikom fajták között jelentős botanikai különbségek vannak. Ismerünk: édes bazsalikomot, citrom bazsalikomot, olasz bazsalikomot, szent bazsalikomot (tulsi), thai bazsalikomot és még sorolhatnánk. Az egyes fajták illata és íze a bennük lévő illóolaj koncetnrációjától függ.

A bazsalikomot sokféleképpen használhatjuk a konyhában. Azt mondják, hogy nem csak az íze finom, hanem az étel tulajdonságait is képes megőrizni és fokozni. Nem utolsósorban a bazsalikom egészségünkre is jótékony hatással van, ezért íme néhány kevéssé ismert üdvös tulajdonsága:

Jót tesz az emésztésnek

A bazsalikom erősíti az emésztőrendszert és az idegrendszert, illetve remek orvosság fejfájás és álmatlanság ellen. A levelekben lévő eugenol csökkenti az emésztőrendszer gyulladásait. Helyreállítja a szervezetben a sav bázis és a megfelelő Ph egyensúlyt.

Természetes gyulladáscsökkentő

A bazsalikom erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén számos betegség és rendellenesség gyógyítására szolgálhat. A benne található erős illóolajok, mint az eugenol, citronellol és a linalool enzimgátló tulajdonságaik révén csökkentik a gyulladást. Ezáltal pedig a bazsalikom csökkenti a szívbetegségek és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek kockázatát. Fogyasztása jótékony hatással van a lázas megbetegedésekre, a fejfájára, influenzára és megfázásra.

Harcol a szabad gyökök ellen

Számos természetes antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a testünk sejtjeit a szabad gyökök káros hatásaitól. Két fontos vízben oldódó antioxidánst tartalmaz: az orientint és a viceninárt, amelyek erősítik az immunrendszert, védik a sejtszerkezetet és a DNS-t és késleltetik a bőr öregedését.

Tina Dawson/unsplash.com

Jótékony hatással van a bőrre

A bazsalikom erős illóolaja képes belülről tisztítani a bőrt és kiváló bőrtisztító zsíros bőrűek számára. Ezek mellett segít eltávolítani a pórusokból a szennyeződéseket is. Hatékony pakolást készíthetünk aprított bazsalikom levelek, szantálfa olaj és rózsavíz keverékéből, amelyet 20 perc hatóidő után vízzel könnyen eltávolíthatunk. A bazsalikom erős gyulladáscsökkentő és antimikrobális tulajdonságai segítenek meggátolni a pattanások kialakulását.

Depresszió ellen

A bazsalikom illóolaja segíthet a szorongás és a depresszió kezelésében. Tudósok úgy hiszik, hogy a gyógynövény stimulálja a neurotranszmittereket, amelyek szabályozzák a boldogsághormonokat. Egyúttal erős adaptogénnek és stresszoldó szernek is tekintik, gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságai pedig segíthetnek a stressz kezelésében is.

Diabétesz kezelésére

A bazsalikom fogyasztása lassú cukor felszabadulást eredményezhet a vérben, ami nagyon fontos a cukorbetegek számára. Alacsony a glikémiás indexe, illetve a benne található illóolaj segít csökkenteni a triglicerid és koleszterinszintet, ami jelentős kockázati tényező a cukorbetegségben szenvedőknél.

Támogatja a májat és méregteleníti a testet

Erős detoxikáló tulajdonságai kövekeztében sokat tehet a májunk egészségéért, amely döntő szerepet játszik szervezetünk anyagcserefolyamataiban. Segít meggátolni a zsír felhalmozódását a májban, mely által egészségesen tartja a szervet.

Elősegíti a belek egészségét

A bazsalikom segít helyreállítani a szervezet természetes Ph szintjét, valamint az egészséges baktériumokat a bél mikroflórájában. Az egészséges bélflóra pedig növeli az immunitást és elősegíti az egészséges emésztést.

Gyógyítja a hasi panaszokat

A bazsalikomra régóta hagyományos orvosságként tekintenek a
különböző hasi problémák és emésztési zavarok kezelésében. Fogyasztása csökkenti a vízvisszatartást és a puffadást, illetve jótékonyan hatása van a refluxra is.

Tényleg egy kincs ez a növény, ugye?

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *