LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

10 dolog, amit engedj el idén ősszel

Share

Nemcsak a házunkat kell időről-időre kitakarítanunk, hanem az elménket is. Számtalan olyan dolgot raktározunk, legyen szó gondolati formákról vagy szokásokról, amelyeket ideje lenne végre elengedni.

1. Naiv feltételezések másokról

Hajlamosak vagyunk könnyelmű feltételezésekbe bocsátkozni a másik embert illetően – sokszor csak azért, mert kirakott egy képet a Facebookra. Csakhogy: nem tudjuk, ki milyen helyzetben van igazából, és valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni. Hagyjuk már a feltételezgetést…

2. „Mi lett volna, ha…”

Az életünk döntések sorozata. Számtalanszor van, hogy jönnek a lehetőségek, mi pedig nem élünk velük. Utána pedig sajnáljuk. Ez van. Annyit tehetünk, hogy legközelebb figyelmesebbek leszünk. És ami még biztos: a „mi lett volna, ha…” gondolat nem fog előrevinni. Míg ezen agyalsz, újabb lehetőségek úsznak el. Megéri?

3. Az ál-szükségek

Számtalan olyan dolgot vásárolunk, amelyről bemeséljük magunknak, hogy szükségünk van rá. Ez a fogyasztó társadalomban nem is olyan nehéz. De vajon… vajon tényleg szükségünk van mindenre, amit megveszünk? Valójában nem. Nagyon nem. Néha csak azért érezzük, hogy szükségünk van valamire, mert elhitettük magunkkal.

4. Örökös elégedetlenség

Néha az alázat és a hála egyszerűen perifériára szorul az életben. Elfelejtünk olyan dolgokért is köszönetet mondani, hogy van hol aludnunk ma este, kényelmes a matracunk, van tető a fejünk fölött, tudunk fűteni és bőségesen van reggeli az asztalon. Ha nem értékeljük azt, amink van, hogyan várhatnánk el, hogy még több legyen? Hagyjuk el az elégedetlenséget!

5. Előrejelzések a jövőre vonatkozóan

Úgyis ez lesz… Úgyis az lesz… Úgysem sikerül… Ez a nap is rossz lesz… Ismerős gondolatok? Jó kis önszabotázs! Kezdd el elengedni ezeket, és nem előrevetíteni a katasztrófákat. Változtasd meg a hozzáállásod, majd nézd meg, mi minden változik meg körülötted.

6. A boldogság hajszolása

A boldogságot örökösen feltételekhez kötjük, ráadásul még hajszoljuk is őket. Közben viszont az élet elrepül felettünk úgy, hogy részesei sem voltunk. Szerintem egyikőnk sem akarja ezt. Ideje lenne elengedni a boldogság keresését. Úgyis mindig ott kutatjuk, ahol nem tudjuk megtalálni, és azon a helyen, ahol van, ott még csak eszünkbe sem jut megnézni: önmagunkban.

7. Felháborodások sora

Gyakran nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy szeretnénk. Energiapazarló felháborodás helyett inkább nézzük meg, mi ennek az oka. Hiszen ok mindig van. Nincs itt az ideje, nincs helye, nem állunk készen, valójában nem is ez a mi utunk stb. Erre használjuk fel az energiáinkat, ne a dühöngésre.

8. Irányításmánia…

Vannak dolgok, amiket tudunk irányítani, és olyanok is, amiket nem – bármennyire szeretnénk is. Az élet néha tálcán kínálja a tengernyi lehetőséget és megoldást, mi azonban elmegyünk mellettük, mert annyira irányítani akarunk. Inkább engedjük el a kontrollt, és nyissuk ki a szemünket!

9. Önbántás

Nem unalmas már folyton korholni magadat valamiért? Állandóan belefutni valamibe, amivel bánthatod magadat? Talán idén ősszel épp itt lenne az ideje elengedni ezt is. Túl sok volt már a bántó szóból.

10. Feltételekhez kötött szeretet

Ahol szeretet van, ott van minden – tartja a mondás. És valóban. Elég a feltételekhez kötött szeretetből. Adjuk feltétel nélkül!

Ludányi Bettina

Szenvedélye az írás, teljesen kitölti az életét. Főállásban újságíróként és marketing-szövegíróként dolgozik, másodállásban pedig regényeket ír. Ha nem a laptop előtt üldögél egy kávéval a kezében, akkor rendszerint utazik, hogy újabb tapasztalatokat gyűjtsön. Ugyanakkor imád a családjával lenni, pihenni és persze olvasni.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *