LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Ha az élet kemény, légy önmagad legjobb barátja…

Share

Van, amikor életünk egy kemény szakaszában találjuk magunkat. Van, hogy ilyenkor sokkal keményebben bánunk önmagunkkal és kevésbé vagyunk elnézők, mint másokkal lennénk.

Vajon miért vagyunk olyan jók abban, hogy mások érzéseit meglássuk, meghalljuk és megértsük? Vajon abban miért vagyunk olyan jók, hogy mindent megtegyünk, hogy mások jobban érezzék magukat? Vajon ha egy ismerősöd lenne hasonló helyzetben, vele is ilyen kemény lennél? Valószínűleg nem…

Ha legközelebb azt veszed észre, hogy ostorozod magad és mindenért magadat okolod ahelyett, hogy a megtanulandó leckét látnád vagy a nehéz helyzetben kedves lennél magadhoz, akkor gondolj a fenti mondatokra.

Legközelebb végy egy mély levegőt, állj meg egy pillanatra és képzeld el, hogy ott áll előtted egy barátod, aki ugyanebben a cipőben jár, mint most te. Így lassan szokásoddá válhat, hogy kedves legyél magadhoz és azon gondokodj, hogy mi lehet az, amivel segíteni tudsz magadon és mi az, amitől jobban éreznéd magad, és hogyan tudod megtanulni, hogy ott legyél magadnak, amikor csak szükséged van rá. Hogy a legjobb barátod légy. Mert ez nagyon fontos.

Ha legközelebb le tudsz lassítani, akkor el tudsz kezdeni azon is gondolkodni, hogy honnan indultál, milyen messzire jutottál és mi mindent elértél, miközben egyáltalán nem voltál könnyű helyzetben. Mindannyiunkat érnek kudarcok, amelyek beárnyékolhatják sikereinket és teljestményünket. Néha túl sokat emésztjük magunkat azon, hogy milyen rosszul alakultak a dolgok, hogy elfelejtjük az összes befektetett munkát és erőfeszítést.

Legközelebb megtanulod elengedni a félelmeidet és a feszültséget, hogy legjobb önmagad lehess. Ahelyett, hogy azt mondanád, nem tudom megcsinálni, kérdezd meg magadtól: “Miért ne tudnád? Mi állíthatna meg?” Mert tényleg, mi az, ami megállíthatna? Hiszen meg tudod csinálni, máskor is voltak már nehézségek, azokat is megoldottad. Ezt is meg fogod.

Ne feledkezz meg arról, hogy magadról is ugyanúgy kell gondoskodnod, mint a többiekről. Jusson időd arra, hogy végy egy nagy levegőt, hogy megállj és értékeld a kis dolgokat is. Beszélgess a barátaiddal, a családoddal, a pszichológusoddal, és legyél minél többet a szabadban. Hallgass meg minden jótanácsodat, amit másoknak valaha is adtál és fogadd is meg ezeket.

Ha tehát legközelebb életed egy kemény szakaszában találod magad, vagy elkezdesz magadban kételkedni, fordíts egyet a helyzeten és kezdj el úgy beszélni magaddal, mintha a legjobb barátod lennél. Egy jó barát mindig jó hallgató. Írd le a gondolataidat, vegyél magadnak virágot és pezsgőt. Tölts el magaddal egy klassz estét, nézz meg egy jó filmet vagy csinálj bármit, amit egy barátodnál ajánlanál. Kényeztesd magad egy finom csokitortával vagy menj ki a természetbe és sétálj egy nagyot a friss levegőn.

És ami a legfontosabb: minden ilyen helyzetben beszélgess magaddal úgy, mintha a legjobb barátoddal beszélnél.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *