LOADING

Type to search

Élem

Ketten egyedül …

Share

Vendégszerzőnk: Mátrai Szilvia

“A nő és a férfi ujjai egymásba fonódva pihennek a feleség ölében. A tévé elé húzott fotelekben ülnek, kedvenc sorozatukat nézik. A férj chipssel teli szájjal felkiált:

– A szomszéd a gyilkos! Láttad, ahogy Rex felkapta a fejét?

A nő nem felel, csak a szempillája rezdül. A film alatt egymás vállára hajtott fejjel elszenderednek. A férj órákkal később felriad, hogy ki kéne kapcsolni, le kéne feküdni.

Másnap reggel napsütésre ébrednek, már évek óta nem szükséges az ébresztőóra visítására kelniük. A férfi szorosan öleli a nőt hátulról. Laza csókot nyom a nyakára, lassan megfordítja, hogy megnézze, nyitva van-e a szeme. Nyitva van. Mélybarna tekintetével simogatva üzeni, hogy mennyire hálás. A férj nehezen bontakozik ki az ölelő szempár melegéből, de el kell indítani egy újabb napot – gondolja.

Felkel, pár percig maga elé meredve ül az ágy szélén, majd hosszú sóhajjal feláll és tisztálkodni indul.

A mosakodás, borotválkozás és öltözés agyzsibbasztó nyűgként telepszik hangulatára. Érdeklődéssel tekint le fiatalkorában reggelente ágaskodó péniszére, de ahogy jött, illan is a gondolat. Nincs kedve hozzá. Visszamegy feleségéhez a hálószobába, melléül az ágy szélére és kisimít egy barnára festett hajtincset a szeméből. Nem szereti őszen hagyni a haját, háromhetente befesti neki. Jó ideig csak ül, erőt gyűjt, majd lassan átkarolja a még fekvő nő derekát és rutinos mozdulattal talpra állítja. Lábfejét óvatosan hátrébb tolja, hogy mellkasára dőlve kiegyensúlyozza, különben rongybabaként csuklana össze. A ruhásszekrény tükrös ajtajára pillant, amiben a tegnapinál görnyedtebb hátú a férfi és hajszálnyival még soványabb a nő.

– Induljon a nap – fordul ismét a kedveshez – közben elönti valami megmagyarázhatatlan melegség, és hirtelen szinte jókedve támad.

Este a férfi hullafáradtan telepszik ismét a felesége melletti fotelbe. Elégedetten nyúl a távirányítóért. Végigméri az évek óta csendbe burkolózó feleségét, aki illatosan, ápoltan, lakkozott körmökkel, nyakában a karácsonyra kapott aranylánccal akár szépnek is mondható. Örül neki, hogy ezt a napot is végigcsinálta, és büszke rá, amiért ilyen jó munkát végzett.

– Kezdődik a Rex – mondja, és a bekapcsolt tévé előtt egyik kezével pilóta kekszért nyúl, a másikkal az asszony kezét melengeti. Ahogy szokott lenni, most is az éjszaka közepén ébred, hogy ki kéne kapcsolni, le kéne feküdni.

Ekkor egy hörgésszerű hangot hall, és felesége enyhe rángását veszi észre a félhomályban. Közelebb hajol, látja a szép fejet félrebilleni, ösztönösen a csuklót keresi, amin nincs már pulzus.

Rohan a telefonhoz, üvölt a diszpécsernek, villogva érkezik a rohamkocsi. Kint szakad az eső.

Az újraélesztést az ágy mellől nézi végig. Sikerül, megint lélegzik, megindul az élet, van remény.

Néhány óra múlva már a sürgősségi folyosóján várakozik. Kérdi tőle az ügyeletes orvos, hogyan lehet a beteg ilyen rossz állapotban. A férfi szemében döbbenet. Szemrehányást kap, ő? Csak néz a fiatal doktornőre, elég sokáig álldogálnak így. Lassan megérti az orvos a helyzetet, lesüti a szemét és elnézést kér.

– Most már be lehet menni – mondja együttérzőn.

A feleség szép az ágyban. Ápolt haja és izzó szeme kiemeli hófehér porcelánbőrét.

A férfi órákig szótlanul ül a nő mellett, majd órájára néz, és kopott sporttáskájából előveszi szobaantennás mini tévéjét. Az ágy elé húz egy görgős kórházi tévéállványt, amit a főnővér tolt be nemrég egy ötszázasért. Bekapcsolja a készüléket, néhány perc hangolás után megjelenik a kép.

– Kezdődik a Rex – mondja a feleségének, közben félig fekvő helyzetbe emeli a betegágyat. Aztán szorosan mellé húzza a széket. Kényelmesen elhelyezkedik, és két tenyerébe fogja a kedves, reszkető kezet. Felcsendül a főcímdal, mire a nő sóhajt egyet, a férje gyengéd csókot lehel a homlokára, és mélyen beszívja hajának negyven éve ismert illatát.

Aztán hosszú időn át ennek a pillanatnak az emlékéből nyer erőt reggelente, hogy el tudja indítani a napot.”

Mátrai Szilvia: Aki betölti a hiányt című könyvét itt tudod megrendelni, vagy keresd a könyvesboltokban:

https://alomgyar.link/aki_betolti_a_hianyt

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *