LOADING

Type to search

Élem

Így állíthatod meg az állandó aggódást és agyalást – ha már nagyon unod …

Share

Az aggódás szükségtelen rossz, ha a mentális egészségünkről van szó. Vannak, akik egyszerűen rossz szokásnak tartják, amelyet gyakorlással el lehet felejteni. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az aggodalom célja az agyunk számára, hogy segít felkészülni az új tapasztalatokra. Akár jó, akár rossz, az aggodalom foglalkoztatja az agyunkat, miközben egy olyan jövőre koncentrálunk, amelyet nem tudunk irányítani.

Fontos, hogy az aggodalom helyett dönthetsz úgy, hogy lépéseket teszel, és felkészülsz arra, ami aggaszt. Ebben a cikkben ilyen módszerekkel segítünk. Így tréningezd az agyadat, hogy ne aggódj állandóan!

1. Írd le azt, amin aggódsz!

Amikor arra edzed az agyad, hogy abbahagyja az aggódást, ez a technika lehet a legértékesebb. Ha az agyad ébren tart éjszaka, mert valamin gondolkozol, akkor vesd papírra. Az elektronikus formátumok is működnek. Ez a praktika lehetővé teszi, hogy az agyad fellélegezzen, mivel többé nem kell energiát áldoznia arra, hogy megjegyezze ezeket a részleteket, hiszen kiírtad magadból. Ha azon aggódsz, hogy mit szolgálj fel egy családi vacsorán, akkor azt írd, hogy “Mit szolgáljak fel?” és így tovább. Ha leírod, akkor azt mondod az agyadnak, hogy “Ez elég fontos ahhoz, hogy leírd.” így figyelmezteted arra, hogy ahelyett, hogy aggódna inkább arra fordítsa az erőforrásait, hogy megoldja a problémát.

2. Meditálj a gondtalan gondolatokért

A meditáció segíthet arra edzeni az agyat, hogy abbahagyja az aggódást. A Psychosomatic Medicine folyóirat kutatói a meditáció hatásait tanulmányozták, és megállapították, hogy a meditáció különösen jó a kognitív szorongás csökkentésére. Bár egyesek úgy gondolják, hogy nincs idejük meditálni, a meditáció egyáltalán nem időigényes dolog. A meditáció olyan egyszerű, mintha becsuknád a szemed 30 másodpercre. Amikor néhány percet szánsz arra, hogy tudatosan elkerüld a nem természetes zajokat az életedben, akkor arra összpontosítasz, ami a legfontosabb számodra. Az aggasztó gondolatok nem hagynak békén, amikor meditálsz, de ez nyugi, teljesen normális. Azok, akik elsajátították a meditálás művészetét, azt javasolják, hogy figyeld meg az aggasztó gondolatokat, amik akkor jelentkeznek, amikor meditálni kezdesz. Ha rájössz ezekre, akkor meg is tudod oldani őket.

3. Gyakorolj testileg és agyilag is, hogy ne aggódj

Az aggodalom akkor jelentkezik, amikor az agyunk eldönti, hogy aktiválja azokat az ösztönöket, amivel a testünk harcolni fog. Amikor egy mérges kutya ránk ugrik, akkor azonnal érezzük az adrenalint. Ez a félelemreakció ugyanaz, ami a testeddel történik, amikor aggódsz, csak sokkal alacsonyabb szinten és hosszabb időn keresztül. Egy tanulmány megállapította, hogy a testmozgás jót tesz a testünknek, főleg ha szorongásos tüneteket mutatunk hosszú időn keresztül (ezt akár észre sem vesszük!). Ha a tested kevesebb fizikai tünetet észlel, akkor azt úgy értelmezi, hogy kevésbé kell izgulnia, mert a tested nincs felfokozott izgalmi állapotban.

 

Ezt olvastad már?

Így *csendesítsd le* az elmédet, mert nem kell mindent túlgondolni!

 

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *