LOADING

Type to search

Ez+az Inspiration Rácsodálkozom Utazom

Marokkó legjobban őrzött titka ez a teljesen kék falu

Share

A marokkói Rif-hegységben megbúvó, csupa kék város, Chefchaouen megnyugtató felüdülést nyújt Marrakech és Fez elsöprő őrülete után. Lucy Laucht fotós és író elvezet minket egy körútra Marokkó rejtett gyöngyszemébe.

A hipnotikus kék árnyalatokban pompázó Chefchaouen ősi medinája (régi negyede) ezer fényképezési lehetőséget kínál, a piacok pedig hemzsegnek a felfedezésre váró csodáktól. Lucy Laucht fotós és író elmagyarázza, miért kell Chefchaouennek a legelső helyen szerepelnie az utazási bakancslistánkon.

Chefchaouen gyönyörű, békés és könnyen felfedezhető. Az 1930-as években ott élt Európából érkezett zsidó menekültek először  kékre festették. Vagy a mennyországot szimbolizálja, vagy szúnyogriasztóként, attól függően, hogy kit kérdezel. Napjainkban pedig csak az egyszerű “Kék gyöngy” névvel illetik. A város továbbra is őrzi a hagyományt: minden évben új festékréteggel mossák le a terrakotta csempés házakat.

A viszonylagos megközelíthetetlenség miatt Chefchaouen Marokkó egyik legjobban őrzött titka: az utazók autóval vagy busszal is utazhatnak – az út körülbelül négy órát vesz igénybe Fezből és hat órát Casablancából.A keskeny hegyi utakon kanyargó órák után a város délibábnak tűnik.

Kék falak, kék ég, kék lépcsők, kék virágcserepek: Chefchaouenben különböző árnyalatú színek veszik körül.

A labirintusszerű medinai utcákon kézművesek és kézművesek különféle árucikkeket árulnak, köztük gyönyörű, kézzel szőtt takarókat és szőnyegeket, sárgaréz teáskannákat és színes kerámiákat. És a legjobb az egészben, hogy a böngészés és a vásárlás sokkal kevesebb problémával jár, mint ami általában a nagyobb marokkói városokban tapasztalható.

Élénk színű hennafestékek sorakoznak az utcákon. A festékeket a kezek és a lábak díszítésére használják esküvők és egyéb ünnepségek alkalmával.

Fotó: Zakariae Daoui/unsplash.com

Színes virágcserepek ütköznek a kék falakkal, így tökéletes Instagram-háttér.

A város levegője nehéz a fűszerek illatától, különösen a Ras el Hanouttól, amely kardamomot, kurkumát, szegfűszeget, chilit, köményt és még sok más izgalmas összetevőt tartalmaz.

Chefchaouen kicsi és zsúfolt medináját ilyen csendes sarkok tarkítják:

Fotó: Jaida Stewart/unsplash.com

 

 

 

Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *