LOADING

Type to search

Mozizom

10 érdekesség, amit nem tudtál még a Bridgerton család sorozatról

Share

Nyájas olvasó! Ha te is epekedve várod a Bridgerton család új évadát, akkor figyelj! Elárulunk egy-két kulisszatitkot Lady Whistledown-ról, a régenskorszakról és világhírűvé vált sorozat kulisszatitkairól.

Lady Whistledown hangja

Julie Andrews híres szerepében (A muzsika hangja plakátja – IMDB)

Ha még egy részt sem láttál a Bridgerton család sorozatból, a narráló női hangot biztosan, hogy te is hallottad már! Lady Whisledown hangja a sorozatban nem más mint Julie Andrews. Az Oscar-díjas színésznőt A muzsika hangjaiban ismerhette meg a világ, de ő játszotta Mary Poppins-t is, a nevelőnőről készült filmben. Julie Andrews Mia nagymamája A neveletlen hercegnőben. A 86 éves színésznő boldogan adta a hangját Lady Whisledown-nak.

Julia Quinn könyvsorozatát sok nyelve lefordították azóta

A sorozat alapja egy könyvsorozat

Ha még nem tudtad, akkor itt az idő, hogy el is olvasd a Bridgerton családról szóló regénysorozatot. A Julia Quinn által írt könyvsorozat nyolc részből áll, és 2000 óta olvashatóak angolul, és magyarul is. A regénysorozat mindegyik története a Bridgerton család egy-egy gyermekéről szól. Az első kötetben Daphné szerelmi kalandját olvashatjuk el a herceggel, a második regényben Anthony afférját, a harmadikban megismerkedhetünk Benedict történetével. A negyedik kötet Colinról szól, az ötödikben Eloise kerül főszerepbe, a hatodik részben a ritkán szereplő Francesca-t ismerhetjük meg. A hetedik könyv Hyacinth-ot mutatja be, a nyolcadik könyv pedig Gregory-t. Julia Quinn nem csak a Bridgerton családról írt könyvet. Több sorozatának van köze a népes Bridgerton családhoz közel álló személyekhez, pl a Smythe-Smith Kvartetthez, vagy a Rokesby családhoz.

A régens korszak újrafelfedezése

Megszoktuk, hogy az angol történelem különböző korszakaiban játszódó filmeket és sorozatokat nézzünk, de eddig a viktoriánus korszakról készült talán a legtöbb film és sorozat. Sokan azt hiszik, hogy a Bridgerton sorozat is ekkor játszódik, ám ez tévedés. A sorozat a régens korszak időszakában játszódik. A régens korszak a brit történelem 19. századi időszaka, III. György király uralkodásának vége. A királyt betegsége miatt alkalmatlannak ítélték az uralkodásra, így fia, IV. György, a régens herceg, meghatalmazottként (régensként) uralkodott. Innen a korszak elnevezése.

Az angol királynő félbeszakította a forgatást

Mostanra már mindannyian ismerjük Hasting hercegének megindító beszédét Sarolta királynő előtt, amikor engedélyt kér a Daphné-val való házasságuk meggyorsítására. Ezt a jelenetet a valóságban II. Erzsébet királynő szakította félbe. A jelenetet a londoni Lancaster-házban forgatták, ám csak nagyon rövid időt kapott a stáb, hogy felvegye a jelenetet, mert II. Erzsébet királynőnek szüksége volt erre a helyre egy esemény miatt, aminek ő volt a házigazdája. A királynő jött és megsürgette a filmeseket, hogy adják át a termet, mert most ő szeretné használni.

Figyeld csak az órát! (Foto: Netflix)

A korona sorozat és a Bridgerton

Ha már a helyszínekről van szó, akkor íme egy másik szórakoztató tény. A Bridgerton sorozatot ugyanazokon a helyszíneken forgatták, mint A koronát (The Crown), a Netflix másik népszerű sorozatát, ami a brit királyi családról szól.  A wiltshire-i Wilton House-t, ami a herceg (Simon) és a hercegné otthona, valamint Sarolta királynő palotájának belső jeleneteihez használt terem ugyanaz, ahol A korona Buckingham-palota belső jeleneteit vették fel. Felismerted?

A lépcsőt köztudottan Diana hercegnő egykori otthona ihlette

Diana hercegnő hatása

Annak ellenére, hogy Diana hercegnő korszaka évszázadokkal a régens korszak után zajlott, az időtlen ikon családi otthona ihlette Bridgerton család házának kialakítását. A műsor készítője, Chris Van Dusen a sorozat tervezése során meglátogatta az Althorp Estate-et, és beleszeretett a belső terekbe. Diana hercegnő családjának háza sokban hasonlít a Bridgerton családi lakhelyére, főleg a lépcső, ahol dominál a kék, a falakon pedig a fehér.

5000 jelmez

Az egyik első dolog, amit mindeki észrevesz, amikor elkezdni nézni a Bridgertont, az az, hogy milyen gyönyörűek a jelmezek. A szereplők szinte soha nem viselnek kétszer ugyanazt. A színek nagyon élénkek, és valóban megjelenítik a társadalmi osztályt, és az egyes karakterek ízlését. Hihetetlen, de az első évadban összesen 5000 jelmez készült! Ennyi jelmez létrehozásában Ellen Mirojnick 238 másik tervező segített.

A színes Featherington lányok (Foto: Netflix)

Szándékos színsémák

Egy másik érdekesség a Bridgerton jelmezeivel kapcsolatban, hogy minden karakterhez és minden házhoz sajátos színséma van hozzárendelve. Ellen Mirojnick a Vogue-nak adott interjújában elmagyarázta, hogy a Bridgerton család színei „porszerűek” – halványkékek, világos zöldek, vagy a bézs különböző árnyalatai, esetleg halvány rózsaszínek. A történetben szereplő másik család (Featheringtonék) teljesen eltérő színeket viselnek. Őket mindig nagyon élénk, harsány színekbe öltöztették, ez azért van, mert Lady Featherington kétségbeesetten szeretné feleségül adni lányait, és azt szeretné, ha könnyen észrevehetőek lennének a társasági környezetben.

Egyedi portrék a palotában

A Bridgerton család sorozatot szép történelmi helyszíneken forgatták, amelyek némelyike ​​tényleges portrékat tartalmazott az adott időszakból. A hitelesebb élmény érdekében azonban hatalmas egyedi portrékat készített a Netflix a sorozat kedvéért. Többek között készült festmén Sarolta királynőről, és III. Györgyről, de a Bridgerton gyerekek édesapjáról is.

Siker egy nehéz terepen

Bár az eredeti Bridgerton regények sikert arattak a romantikus regények műfajában, de ez egy olyan műfaj, amelyet a társadalom lenéz. Nagyon ritkán adaptálták ezeket a könyveket, de ez a sorozat elhozta az áttörést. A Netflix adaptációja elég nagy dolog a romantikus könyvek piacán. A könyvek írója, Julia Quinn szerint a romantikus műfaj egy nők által uralt világ. Nők írták, olvasták, szerkesztették, sőt adták is ki, így igazi siker, hogy megnyerte magának mindenkit mind a könyvsorozat, mint a Netflixes adaptáció.

Ezt is olvasd el:

Ezt tudjuk eddig a Bridgerton harmadik (!) évadjáról …

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *