LOADING

Type to search

Utazom

A Vizsolyi Biblia történetéből akármikor Oscar díjas filmet lehetne készíteni…

Share

Nem olyan rég meglátogattam Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jónéhány csodát, amiről fogok még írni nektek itt a Goodstuff-on, de először is szeretnék egy történetet elmesélni, amit jó lenne, ha minél több ember ismerne, mert szerintem fantasztikus…

Néha azon kapjuk magunkat, hogy átérezzük, hogy az életünk különleges, céllal és feladattal jöttünk erre a világra. Legyen az bármilyen kicsi, vagy nagy feladat.

Így éreztem magam akkor is, amikor a Károlyi Biblia történetét hallgattam, karnyújtásnyira a bibiliától, egy nagyon kedves hölgy előadásában a templomban.

A története ugyanis egészen kalandos, filmbe illő, és ugyanakkor felemelő.

Azt talán tudod, hogy Károli vagy Vizsolyi Biblia az első magyar nyelvű bibliánk amelynek fordítása 1590. júl.20-án készült el Vizsolyban, innen a megnevezés.

“A Vizsolyi Biblia a 16 sz-i magyar nyomdászat csúcsteljesítménye is, mint könyvészeti műalkotás, a kor reneszánsz kézműves nyomdakultúrájának egyik legbecsesebb műkincse. Rendkívüli értéket képvisel, évszázadokon át üldözték, és már a kinyomtatás pillanatában sem kapta meg a Habsburg császártól a királyi cenzúra engedélyét.”

Megszületésekor a fordítók, de különösen a nyomdász Mantskovit Bálint sokat kockáztatott: engedély nélkül Bibliát kinyomtatni, akár börtönt és vagyonelkobzást is vonhatott volna maga után. Ráadásul egy korabeli vizsolyi tiszttartó Tippán János fel is jelentette a nyomda működését a királynál.

Ennek ellenére több példány is készült, amelyet fiatal deákok relytettek el, és csempésztek ki az ország több pontjára.

A Biblia elkészítéséhez szükséges papírt Lengyelországból hozták, amiért jó minőségű tokaj-hegyaljai borral fizettek.

Másfél év alatt nyolcszáz példányt nyomtattak belőle, ebből 57 darab maradt fent világszerte. Egy vizsolyi Biblia hat kilogramm, és 2412 oldalt tartalmaz.

Izgalmas, ugye? Szinte látom ezeket a fiatalokat, akik úgy érezték: ezért érdemes, akár meghalni is.

Fantasztikus történet, bevallom, hogy engem teljesen lenyűgözött.

“Rákóczi György fejedelem Vizsolyi Bibliáját hadjárataira is magával vitte, hogy erőt merítsen Isten igéjéből a halálos veszedelemben. Károlyi Gáspár hagyatéki anyagában örököseinek szánt legbecsesebb örökség, melyet pontosan számba vettek. Gyülekezetek, főúri családok, kollégiumok és nagykönyvtárak féltve őrzött kincse, melyet azóta is reformációs kiállítások egyik reneszánsz ékköveként mutatnak be.”

Vizsolyban most is megtekinthető, érdemes ellátogatni oda!

A templom, és a templom kert is gyönyörű!

Még több információt itt találsz: http://vizsolyibiblia.hu/

 

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *