LOADING

Type to search

Élem

Mi a különbség a lelki fáradtság és a kiégés között?

Share

Miközben a lelki fáradtság és kimerültség fogalomrendszerét vizsgáljuk, felismerhetjük, hogy nem azonos a kiégéssel. Két különböző stressz okozza ezeket az állapotokat, amelynek mentális, fizikai és érzelmi jelei is vannak. De vajon melyek ezek?

A lelki fáradtság jelentését tulajdonképp így tudnánk meghatározni: fizikai, mentális kimerültség, érzelmi visszahúzódás, amely azoknál áll fenn huzamosabb ideig, akik beteg vagy traumatizált emberekkel foglalkoznak, esetleg túl együttérzőek másokkal, netán ők maguk élnek át traumát. Jelei között szerepel a fejfájás, a szomorúság, a rémálmok és az érzelmi elszakadás embertársaiktól.

A kiégés jelei mutatnak némi hasonlóságot a lelki fáradtságével, ugyanakkor jellemző még rá a harag, a frusztráltság, a cinizmus, a negativitás és a visszahúzódás.

3 fontos különbség, amelyről érdemes tudnod:

– A lelki fáradtságot túl sok trauma átélése okozza, míg a kiégést inkább a munka, munkatársak, felettes vagy rossz munkakultúra.

– A lelki fáradtság gyorsan jelentkezik. Az első trauma vagy lelki nehézség átélése után rögtön érezhető. A kiégés fokozatosan jelentkezik az idő múlásával.

– A lelki fáradtságból való felépülés gyorsabb, ha időben fülön csípik és kezelik. A kiégés esetén viszont hosszabb felépülési időről beszélhetünk.

Íme egy esettanulmány a kiégésről:

A 34 éves Kata egykor lelkes volt a karrierje, elkötelezett a munkája iránt. Minden reggel az edzőterembe ment, vigyázott az egészségére. Fontos céljai voltak, amik megvalósulását izgatottan várta. Feljebb akart lépni a siker ranglétráján.

Szingli lévén többet dolgozott, és gyakran vitte haza a munkáját. Soha nem mondott nemet a munkatársainak, feletteseinek. Idővel számos kihívással volt kénytelen szembesülni. A karrierje nem haladt előre, mivel nem volt lehetőség előrelépésre. Nem érezte úgy, hogy a felettesének egyértelmű elvárásai lennének felé.

Olyan feladatok elvégzésére kérték fel, amelyek nem voltak benne a munkaköri leírásában. Rengeteget dolgozott emiatt, szünet nélkül, ami egyre több frusztrációt okozott számára. Elvesztette a kontrollt. Apatikussá és közömbössé vált, ami miatt már az egészségről és az edzésekről is lemondott. Eltűnt belőle a lelkesedés a munkája iránt, teljesen kiégett.

Magadra ismertél Kata történetében?

Kérdések, amelyeket talán magadnak is érdemes feltenned:

  1. Milyen érzéseid vannak Katával kapcsolatban?
  2. Mit tudunk meg róla ebből az esettanulmányból?
  3. Mi miatt aggódsz? Hogyan nyújthatnál neki támogatást?
  4. Melyek a valódi problémák ebben az esettanulmányban?
  5. Milyen kérdéseket tennél fel Katának, hogy felismerje a kiégésének mértékét?
  6. Milyen öngondoskodási stratégiákat javasolnál a kiégés kezelésére?
  7. Mi lehet az észszerű cél?

Ha úgy érzed nem boldogulsz egyedül mindenképpen kérj segítséget szakembertől!

Tags:
Ludányi Bettina

Szenvedélye az írás, teljesen kitölti az életét. Főállásban újságíróként és marketing-szövegíróként dolgozik, másodállásban pedig regényeket ír. Ha nem a laptop előtt üldögél egy kávéval a kezében, akkor rendszerint utazik, hogy újabb tapasztalatokat gyűjtsön. Ugyanakkor imád a családjával lenni, pihenni és persze olvasni.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *