LOADING

Type to search

Inspiráció

Néha a párok egyszerűen túlnőnek egymáson…

Share

Rengeteg oka van a szakításnak. Vannak nyilvánvalóbbak, mint az eltérő célok, bántó kapcsolat, manipuláció, megcsalás vagy az egészségtelen dinamika. Ugyanakkor vannak olyan okok is, amelyek nem olyan kirívóak. Mint az, amikor a két fél elfejlődik egymás mellett.

Noha mindez nem tűnik válóoknak, a kapcsolati szakértők szerint nem szabad figyelmen kívül hagynod – bármennyire is szereted a párodat.

Mit jelent elfejlődni egymás mellett?

Folyamatosan változunk, növekszünk, fejlődünk. Néha két ember együtt teszi ezt, máskor viszont az egyikük jelentősen lemarad. Nehéz felismerni, mikor történik ez meg, különösen akkor, ha egyébként maga a kapcsolat jól működik.

Ugyanakkor tudnod kell, hogy ha az egyik fél változik, a másik viszont nem, az megszakítja a kapcsolódást kettejük között. Nem ugyanazon a fejlődési szinten vannak, mint amikor összejöttek. Ez egy fontos jele annak, hogy ideje továbblépni.

Az elfejlődés történhet csendben, ugyanakkor akadályokkal tűzdelve is. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyik fél nem örül a másik növekedésének, aminek folyton hangot is ad. Lehetséges, hogy próbálja korlátozni, lebeszélni a fejlődésről, hogy ne lőjön ki, mint a rakéta és húzzon el mellette.

Valójában, ha olyan kapcsolatban maradsz, ahol gátolják a növekedésedet, hosszú távon önmagadat árulod el. Ez különösen igaz akkor, ha a partnered érzelmi bántalmazással szabotálja a fejlődést. Egy párkapcsolatnak arra kell ösztönöznie, hogy önmagunk legjobb verziói legyünk, nem pedig fordítva.

Ez azonban nemcsak a párkapcsolatokra vonatkozik, hanem a barátságokra is.

Ahogy a párod, úgy a barátaid mellett is elfejlődhetsz. Ennek jelei: azt tapasztalod, nincsenek közös témáitok, dolgaitok, nem érdeklődtök már egymás iránt és a beszélgetések sem töltenek el jó érzésekkel. Talán feltűnik, hogy kerülöd a találkozásokat, mert terhesnek érzed.

A növekedés, fejlődés hatására értékeink, erkölcseink és etikánk is változik. Már nem vagyunk ugyanazok az emberek, akik a múltban voltunk. Ebből következik, hogy már nem tudunk ugyanúgy jelen lenni a kapcsolatainkban, mint egykor.

És ez rendben van. Nem könnyű egy barát vagy egy partner elvesztése a fejlődés miatt, ugyanakkor természetes velejárója a folyamatnak. Mindemellett a személyes fejlődés része az is, hogy tudjuk, mikor kell továbblépni és elengedni a másikat.

Tags:
Ludányi Bettina

Szenvedélye az írás, teljesen kitölti az életét. Főállásban újságíróként és marketing-szövegíróként dolgozik, másodállásban pedig regényeket ír. Ha nem a laptop előtt üldögél egy kávéval a kezében, akkor rendszerint utazik, hogy újabb tapasztalatokat gyűjtsön. Ugyanakkor imád a családjával lenni, pihenni és persze olvasni.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *