LOADING

Type to search

Inspiráció

Nincs olyan, hogy “bevonzom” a rossz kapcsolatokat …

Share

Ez is egy olyan “segítő” mondat amit általában bármiféle mélyebb értelmezés nélkül dobnak oda ismerősök és ismeretlenek, pedig nagyon jó lenne már, ha eltűnne ez a kifejezés a bal fenéken.

Nagyon egyszerűen fogok most fogalmazni, mert sokadik esetben durrant el az agyam ezen a kifejezésen, és nagyon, de nagyon sok baj van vele.

Nézzük.

Ha valaki folyamatosan olyan kapcsolatban él, ami neki egy idő után nem jó (az elején persze ezt nem veszi észre hiszen akkor el sem kezdené) annak okát fel kell tárni. Ha megy egyedül, az a könnyebbik helyzet, ha viszont nem megy egyedül akkor bizony segítségre szorul.

Mert bármilyen hihetetlen nincsen olyan férfi és nő, aki tudat alatt arra vágyik, hogy neki rossz legyen. Senki sem szeretne olyan kapcsolatot, ami túl bonyolult, fájdalmas, vagy pláne (és sajnos) bántalmazó.

Aki ezt a kapcsolati mintát követi mégis, abban előbb-vagy utóbb (ahogy fejlődik és tanul magáról) felmerül, hogy ez nem jó, ennek oka van. Ha pedig ennél tovább is megy ennél jó eséllyel segítséget kér szakembertől.

Akivel aztán hosszú és mély munka árán feltérképezik, hogy mi az a múltjában ami miatt újra és újra ugyanabban, vagy nagyon hasonló kapcsolati szituációban találja magát.

Egy olyanban, ami neki nem jó.

Amikor erre rájön, és ezen tudatosan dolgozik, az már egy hatalmas előrelépés. És ilyenkor jó eséllyel a barátai, környezete is támogató lesz vele. Ami jó hír.

De mi van akkor, amikor még nem jutott el idáig az életével? Mi van abban a helyzetben, amikor az illető még sötétben tapogatózik annak ellenére, hogy tudja, valami nem stimmel, hiszen megint boldogtalan egy párkapcsolatban.

Nos, ebben az esetben is támogatásra van szükséges. Lehet, hogy a barátai már előbb vannak önismeretben, vagy pláne maguk is túl vannak ezeken a rossz mintákon, de ilyenkor sem szabad elfelejteni, hogy a támogatás nem azt jelenti, hogy egy mérgező poztív megjegyéssel (toxic positivity) el kell kennünk a barátunk fejlődési utját.

Ne legyintsünk rá tehát és ne mondjuk neki, hogy “ő miatta van, ő vonzza be” ezeket a rossz kapcsolatokat, partnereket. Ezzel olyan, mintha hibáztatnánk őt, pedig valójában ennek a szituációnak ő az áldozata.

Mondjuk inkább neki azt, hogy szívesen beszélgetünk vele a problémáról, legyünk nyitottak és megértőek. Ha pedig veszélyes a helyzet ajánljunk neki segítséget, esetleg szakembert is.

De ne állítsuk őt a célkeresztbe, hogy “bevonzza” ezt.

Így ugyanis nem segítünk, hanem hibáztatjuk őt. Erre pedig biztosan nincs szüksége! 

(Megértő barátra pedig nagyon is van.)

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *