LOADING

Type to search

Utazom

Vir Sziget, a csoda néhány órányira tőled …

Share

A Budapesttől 650 kilométerre fekvő sziget egy valódi paradicsom, ami megfizethető, közel van, és a valódi nyaralás élményét nyújtja.

Virt akár Magyar szigetnek is nevezhetnénk, annyi magyar érdekeltség van itt. A sok magyar házigazda és az apartmanok kedvező ára miatt, Vir sziget egy tökéletes nyaralási célállomás. Bátran foglalhatsz, mert érteni fogják az igényeidet. Ez nagyon fontos, hiszen a biztonságos nyaralás mindenek előtt!

Mi ezt a linket ajánljuk a foglaláshoz: https://dalmatapartman.eu/index.php/hu/apartman/16

Vir az ötödik legnagyobb horvát sziget. A sziget északnyugati része elég gyéren lakott, sziklás, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik. Vir keleti részén alakult ki a turizmus. Itt található a legtöbb apartman és strand.

Rövid történelem
Vir sziget első lakói illír telepesek voltak. Csupán a XI. században említik először a szigetet. A Nini horvát királyság területe volt. A legrégebbi emlékek a Szent György illetve a Szent Miklós templomok. A XII. századtól a velencei uralom következett. A Kastelina a XV. században épült, amikor a bizánci birodalom ostrom alá vonta az Adriai-tengert. A velencei-török háborúk után a sziget teljesen kihalt. Az itt maradt néhány család szarvasmarha tenyésztéssel és szőlőműveléssel foglalkozott. A mezőgazdasági termelés egyre szélesebb teret nyert magának. Vir újabb hanyatlása a XX. században következett be, amikor lakosság elvándorolt Amerikába. A sziget teljes elnéptelenedését a Vir híd megépítése akadályozta meg. A híddal Vir sziget eggyé vált a szárazfölddel. A helyiek csak az Élet hídjának hívják a Vir hidat.

(forrás: horvatorszaginfo.hu)

A Vir látnivalók közül elsőként az imént említett Kastella-t szeretnénk kiemelni. Az erőd a XVI. század elején épült – a velencei uralom alatt – amikor a törökök megjelentek a térségben. A törökök közel 200 évig hódítottak itt. 1502-ben Nin elesett. Hogy Velence megerősítse a térséget, egy erődöt emelt a Vir szigetre. A erőd oldalán a mai napig jól felfedezhetők az akkori uralkodó családok jelképei. A velencei szárnyasoroszlán, illetve három címer, melyek a Molin, Michiel és a Grisogono családokat jelképezik. A szabályos formájú erőd több réteg falból épült fel. Egész Vir és Nin lakossága ide menekült egy esetleges támadás esetén. Ma egy misztikus látványosság a Kastella. Helyileg a Sapavac-öbölnél található a rom.

A Sapavac-öböl nemcsak a Kastella romról híres. Itt található egy nagy kemping, egy jól felszerelt strand, továbbá egy gyógyterápiás iszapmező is. A gyógyiszapot elsősorban reumatikus és bőrbetegségekre javasolják, de nyugtató hatása miatt, emésztési problémákra is kiváló.

A helyi látnivalók sorát a Laterna világítótoronnyal folytatjuk. Ez is a Vir sziget keleti oldalán található, csak a nyugati partszakaszon. Akik szeretik a különleges építményeket, azoknak javasoljuk, béreljenek egy biciklit és tekerjenek el ide. A hely érdekessége, hogy a Világítótoronyban egy luxus apartman is helyet kapott. Egy tökéletes nyaralási program, ha végigtekerjük a Kastella-Laterna útvonalat. Ezt a túrát akár egy bérelt hajóval is megtehetjük.

Vir következő érdekessége a sziget északkeleti végén található vörös sziklák. Mivel a sziget ezen része elég gyéren lakott, így ide is vagy biciklivel, vagy autóval tudunk eljutni. Ha tervbe vesszük, hogy felfedezzük a vörös partszakaszt, akkor strandcuccot is vigyünk magunkkal, mert itt egy homokos strand – is – található.

Mi rendszeres visszajárók vagyunk és még nem csalódtunk soha a szigetben! Vágjatok neki ti is az útnak!

Fotók: Dalmát Apartman Facebook 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *