LOADING

Type to search

Inspiráció

Senkit nem tudsz meggyőzni arról, hogy szeressen…

Share

… és nem is kell!

Talán fiatalabb korodban te is azt hitted, milyen romantikus küzdeni valaki szerelméért. Bíztál benne, hogy minél jobban próbálkozol, annál közelebb kerülsz hozzá, nem igaz? Még talán el is képzelted, ahogy az érzelemmentes szív egyszer csak – a te hatásodra – nagyot dobban, és onnantól kezdve egymáséi vagytok.

Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

Idővel mindannyian megtanuljuk, hogy a romantikus ábrándok egy része tényleg csak a filmekben létezik. Vagy legalábbis nem adatik meg mindenkinek. Néhányan egyszerű életet élünk ilyen szempontból, és nem tudunk megváltoztatni senkit. Ez először talán keserű pirula, később azonban rájövünk: nem is kell.

Mert a szerelem nem ilyen. Jó, nyilván egy kapcsolatban változunk egymásért úgy, hogy észre sem vesszük. De ez teljesen más, mint amikor tudatosan akarunk valakit valamilyen irányba terelni. Főleg abba az irányba, hogy szeressen vagy elég fontosak legyünk neki…

Senki nem lehet kényszeríteni, hogy szeressen. Másrészt, ha a szerelemért így kell küzdeni, az nem biztos, hogy rendben van.

Vannak, akik azonnal lángra lobbannak egymásért. Másoknak időre van szükségük. Ugyanakkor az érdeklődés már jelen van. Nem érdektelenségből és hűvösségből kell tomboló tüzet kovácsolnunk. Ettől már csak az a rosszabb, amikor hosszú éveket pazarolnak a nők egy olyan férfira, akiben egy szemernyi kíváncsiság sincs irányukba.

Miért? Honnan fakadhat mindez?

Talán az önszeretet hiányából. Talán az érdemtelenség érzéséből. Sokszor a nő nem hiszi el, hogy megérdemli a szerelmet. Vagy hogy érdemelhet jobbat. Nem hiszi el, hogy elég jó ahhoz, hogy valaki őt válassza. Nem hiszi, hogy megérdemli az első helyet valaki életében. Nem áll ki magáért, és nem húzza meg a határait.

De tanulhatunk egymás hibájából.

Senkit nem tudunk megváltoztatni. És nem is kell. Egyedül a saját tetteinkre és hozzáállásunkra lehetünk hatással. Nem tudsz senkit rávenni, hogy szeressen, de te megtanulhatod szeretni és becsülni magadat annyira, hogy bizonyos játszmákba már nem mész bele.

És akkor… a szerelem ott lesz.

Anélkül, hogy küzdenél, harcolnál vagy megalkudnál érte.

Ludányi Bettina

Szenvedélye az írás, teljesen kitölti az életét. Főállásban újságíróként és marketing-szövegíróként dolgozik, másodállásban pedig regényeket ír. Ha nem a laptop előtt üldögél egy kávéval a kezében, akkor rendszerint utazik, hogy újabb tapasztalatokat gyűjtsön. Ugyanakkor imád a családjával lenni, pihenni és persze olvasni.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *