LOADING

Type to search

Élem

7 hatása a nárcisztikus bántalmazásnak

Share

Aki már megszabadult egy nárcisztikustól a munka nehezén már túl van – azt mondják. Azonban a gyógyulás fázisa is nagyon fontos, és fontos felismerni, hogy milyen roncsolást végzett bennünk.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged mindenképp keress fel szakembert, a mi listánk pusztán azt a célt szolgálja, hogy segítsen felismerni, és elindulni a gyúgyulás útján.

Nézzük milyen hatással lehet a nárcisztikus rád:

  1. Folyamatosan kételkedsz önmagadban. Lehet, hogy egykor magabiztos voltál, most viszont mintha kiszívták volna belőled ezt az erőt. Folyamatosan magyarázkodsz, hárítod a bókokat, megkérdőjelezed az erősségeidet. Elkezded azt gondolni, hogy te vagy a probléma a kapcsolatban. Hogy valójában te vagy a mérgező és sértődékeny.
  2. A nárcisztikusok mesterei a valóság torzításának. Emiatt elkezdhetsz kételkedni a saját valóságodban, a saját megérzéseidben. Sőt, még a döntéseidben is! Úgy érezheted, hogy amit egy nárcisztikus kapcsolatban meg kell tenned, az teljesen ellene van annak, amit érzel és meg szeretnél tenni. Így kialakul a kognitív disszonancia érzete, ami egy mérgező kapcsolatban jellemző.
  3. Minél több mérgező hatás ér a nárcisztikus kapcsolatban, annál több olyan emberrel hoz össze a sors, akik hasonlóan bántanak. Ez azért van, mert tudat alatt átprogramoztak a bántalmazott viselkedésre.
  4. Egy nárcisztikus fél önmegsemmisítésre, önszabotázsra programoz úgy, hogy észre sem veszed. Kegyetlen sértéseknek, durva odaszólásoknak és mesterkélt elbizonytalanításnak vetnek alá. Túlságosan hangsúlyozzák a hiányosságaidat, ezzel veszik el az erődet. Persze szándékosan, hogy megfosszanak a függetlenségedtől.

Ha elhiszed mindazt, amit rólad mondanak, elkezded szabotálni magad az életed több területén is. Így előfordulhat, hogy ami egykor virágzott…, az hervadásnak indul!

  1. Valahányszor egy nárcisztikus kritizál téged, a bizonytalanság magvait ülteti el benned. Mindent megtennél hát, hogy a kedvében járj. Ez a mintázat azonban a kapcsolat végével nem szűnik meg. Épp ezért olyan veszélyes! A kihívás az, hogy rágyere erre a mechanizmusra, és szépen lassan kiirtsd magadból.
  2. A nárcisztikus elkezd elszigetelni másoktól. Vagy: te kezded elszigetelni magad az ő hatására. Annyira elbűvölő és szimpatikus, hogy könnyű belesétálni a csapdájába. Ez viszont egy ördögi körbe vezet. Az elszigetelés miatt magányossá válhatsz, úgy érezheted, nincs senki, aki támogatna, csak a nárcisztikus kapcsolat.
  3. A nárcisztikus kapcsolódásokban jellemző az amnézia. Persze nem a szó szoros értelemben véve! Ha azt mondja neked, hogy hiányzol neki vagy a szép arcát mutatja, elkezdesz megenyhülni. Romantizálod a viselkedését, és megfeledkezel arról, mit tett eddig ellened. Épp ezért fontos, hogy legyen egy lista a visszaélésekről, a bántásokról és a nárcisztikus viselkedésről, ami emlékeztet a tapasztalatokra. Ez segít abban, hogy soha többé ne akarj visszakapcsolódni hozzá!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *