LOADING

Type to search

Főoldal

Ez az oka az ősz iránti megszállott rajongásnak

Share

Sokmindennek van tudományos magyarázata … ennek is …

Szeptember elsejével nemcsak az iskola kezdődik el, de berobban az ősz is. Mármint csak papíron, és persze az emberek fejében. Hiába van odakint harminckét fok, az Instagramot elözönlik a #sütőtököslatte és a #őszihangulat hashtaggel ellátott fotók.

A tudomány szerint az ősz iránti megszállott rajongás nem puszta túlzás. Sőt, tulajdonképpen logikus okok is meghúzódhatnak mögötte.

Az egyik ilyen tény Kathryn Lively, a Dartmouth College szociológiaprofesszora szerint, hogy az őszt a gyerekek az iskolakezdéssel, az új tanszerekkel és a barátokkal azonosítják. Ez a legtöbb lurkó számára izgalmas. Lehet, hogy már rég kinőttünk az iskolás korból, a minta belénk ivódott. Tulajdonképpen, ha szereted az új kezdeteket és az új célok felállítását, teljesen logikus az őszhöz való ragaszkodás is.

 

Persze többről van itt szó, mint pusztán öntudatlan asszociációk és boldog emlékek. Dr. Ben-Shahar Tal, a Harvard Egyetem oktatója szerint vannak bizonyos dolgok, amiket összekapcsolunk az ősszel. Valójában ezeket várjuk az évszak beköszöntével. Ilyen például a kényelmes pulóverek, a csizma, az őszi illatok, az almás sütik, a fahéjas gyertyák, a kandallóban pattogó tűz és még sorolhatnánk.

Tehát nincs hiány azokban a dolgokban, amelyeket szeretünk, és az ősz hoz el számunkra. Egy puha sál, a forró csoki és az őszi desszertek! Próbáljunk meg forralt bort iszogatni egy fülledt nyári estén… Hát, nem biztos, hogy jól fog esni. Na, de egy puha pulóverben, egy őszi estén, a teraszon… Hmm!

A másik ok, amiért lelkesedünk az őszért, a csökkenő hőmérséklet. Bár imádjuk a nyarat és a meleget, van az a pont, amikor már túl sok. Végre nem kell naponta kétszer fürdeni, nem izzadod le magadról a ruhát ültödben, és ha még trendi csizmát is hordhatsz közben… Ugyan ki ne élvezné ezt?

Az ősz ráadásul magával hozza a színes faleveleket is. Bár a tudományos bizonyítékok nem elég meggyőzőek, egyes pszichológusok szerint ezekhez a meleg színekhez pozitív érzéseket társítunk, mint a vidámság, az izgalom, a kényelem és az optimizmus.

Mindemellett Dr. John McGannnal, a Rutgers szenzoros idegtudósa szerint a szaglás anatómiailag közvetlen kapcsolatban áll az agyban található memóriaközponttal. Ez azt jelenti, hogy bizonyos illatok, mint például a fahéj vagy a szerecsendió, pozitív emlékeket idézhetnek fel bennünk. Ez azért elég jól hangzik, nem igaz?

Tehát az őszért való rajongás nemcsak egy fura megszállottság, hanem egy tudományos bizonyítékokkal alátámasztott jelenség.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *