LOADING

Type to search

Inspiráció Utazom

A művészet gyógyító ereje: az Artupunktura fesztivál visszatér Zágrábba!

Share
Boška i Krešo


Képzelje el a nyugodt életstílusáról ismert várost, a nyüzsgő kávézókat és a meleg, szeptemberi napsütötte beszélgetéseket. Európa egyik legbiztonságosabb – és legzöldebb – városa, rengeteg parkkal és térrel, ahogyan az anyatermészet elrendezte. Egy város, ahol a művészet és a kultúra szó szerint a napi tevékenységek szerves eleme.

Álljon át az akupunktúra gyógyító művészetéről, és üdvözöljön egy másik típusú gyógyítást: a Zágrábban megrendezett Artupunktura 2022 gyógyító részére.

Zágráb egy élő, lélegző szervezet. Az utcák pezsegnek az emberek energiájától, a parkok és terek visszahangozzák a lakosok és a vendégek lépéseit, mint a szívverések. Nekik szántuk az Artupunkturát – az együttműködő partnereknek és a kultúra és alkotás szerelmeseinek, a város életenergiájának felébresztésére közös művészi tevékenységek által a város különböző helyszínein. Az Artupunktura projekt az egyént egyedi művészi és társadalmi jelenségként közelít meg, a mögötte lévő szerzők tulajdonságaiból eredő szépséget és értékeket szolgálva. A stratégiailag, rengeteg különböző helyszínre elhelyezett munkák új történettel gazdagítják Zágrábot.

Boška i Krešo

Az előző évi, legelső Artupunktura fesztivál kétségkívül hatalmas kulturális injekciót fecskendezett be a város életébe, a helyieket és a tutistákat illetően egyaránt. Zágráb jövőképének egyik erőssége, hogy a város minél több helyszínét igyekszik felhasználni az események bemutatására – a parkoktól a múzeumokig, az utcáktól és belső udvaroktól a történelmi építményekig és színházakig. A kultúra láthatóan a város minden sarkában megjelenik.

Az Artupunktura fesztivál idén szeptember 15-én indul, és az előző évhez képest jelentősen bővül, több, mint 20 helyszínen leszünk jelen a városban.

A tavalyi helyszínekhez, amelyek közé tartozott a Régészeti Múzeum, a Szépművészeti Akadémia, az Ilica Q’ART Gallery, a Lauba, a Nikola Tesla Műszaki Múzeum és számos egyéb galéria, új helyszínek és projektek csatlakoznak, amelyek művészetet és kultúrát fognak fecskendezni a városba.

A kibővített, második kiadás egy másik fénypontja az Art & the City, amely a horvát és a különböző nemzetiségű művész több, mint 500 műalkotásnak köszönhetően átalakítja a város hirdetőtábláit, az utcai világítást és a szabad területeket. A hatodik Ilica Q’ART-projekt újra át fogja alakítani Zágráb leghosszabb utcáját a művészet és a kísérletezés mikroklímájává. Az egyik idei kiállítás a Social Processes nevet fogja viselni, és olyan művészek munkája, akik társadalmi folyamatokat indítottak el és hagyták rajtuk az ujjlenyomatukat a városban a művészetük által.

A fiatal művészek feltörekvő tehetsége a Szépművészeti Akadémiában kap helyet, nem kevesebb, mint 5 külön kiállításon mutathatják be a munkájukat. Még több feltörekvő, tehetséges művész kap teret a Vlaška utcán három különböző kiállítással, a fiatal művészek a 36. Mountains Festivalon.

Gallery Rally – Dan Pauletta

Bár az Artupunktura elsődlegesen arról szól, hogy művészetet fecskendezzünk a város szívébe, a műgyűjtők számára is tartogatunk meglepetéseket: várjuk őket az Art Zagreb művészeti piacra, amely a horvát művészeti piac 5. kiadása. Ebben az évben 6 ukrán galéria kerül a középpontba, az Ukrainian Gallerists Association egyesülettel együttműködésben.

Ha hosszú távú hagyományokra kíváncsi, nézzen be az 57. Zagreb Salonba és tekintse meg a 30 Scenes from 30 Years című kiállítást.

Kombinálni szeretné a művészetet és az aktív életmódot? Nézze meg a Gallery Rally-t is, válasszon rali térképet és gyűjtsön zsetonokat, amíg elindul megnézni a részt vevő galériákat, amelyek nyitvatartási ideje a fesztiválhoz van igazítva.

Az ART in my KVART, ART by KNAP! keretén belül kortárs művészekkel találkozhat és alkothat a város néhány kevésbé ismert területén. Az Artupunktura fesztivál valóban életet fecskendez a város minden kis zugába. Tekintse meg az Art Bubble-t is, amely ideiglenes galériák koncepciója szerte a városban, és a The Secret of a Well-Dressed Women címet viseli.

Artupunktura – Jelena Bando

A művészet Zágráb minden egyes pontján jelen lesz, a Maksimir parkban lévő hirdetőtáblák vászonokká alakulnak át, megmutatva, hogy a művészet és a művészek az egészséges társadalom szerves részét képezik, valamint Zágráb keleti része 3 kiállítással szerepel Dubravában.

A művészetnek múltja, a jelene és a jövője van, tekintse meg a kiterjesztett valóság 3D-s szobrokat szerte a városban az Art Future keretében. Újra átváltoztatjuk Zágráb leghíresebb és legjobban mutató alagútját, mivel a Grič-alagút fog otthont adni az UpArt és Flower Buds installációnak, amely feltárja a használt és az eldobott tárgyak sokoldalúságát.

És ez az eseményeknek csak egy része. A teljes program elérhető a hivatalos weboldalon.

A szeptember kiváló időpont arra, hogy élvezzék a város pezsgését és életstílusát, sétáljanak az utcákon és a parkokban beszippantva a helyi művészeti és kulturális élet vitalitását. Az Artupunktura fesztivál a város legújabb kezdeményezése, amely összehozza a lakosokat, a művészeket és a látogatókat megünnepelni a kulturális sokféleséget akkor, amikor az évszak – és a színek – őszre fordulnak.

Egy csodás esemény, amelyen érdemes részt venni!

Art Zagreb – Karla Jurić

(Nyitókép forrása: Boška i Krešo )

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *